the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. Innauer-Matt Architekten
  6. 2011
  7. House Feurstein / Innauer‐Matt Architekten

House Feurstein / Innauer‐Matt Architekten

  • 01:00 - 24 November, 2014
House Feurstein / Innauer‐Matt Architekten
House Feurstein / Innauer‐Matt Architekten, © Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

© Adolf Bereuter © Adolf Bereuter © Adolf Bereuter © Adolf Bereuter + 13

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

Text description provided by the architects. The building is situated in a small, placid hamlet in the municipality of Schwarzenberg in the midst of the gorgeous scenery of the Bregenz forest landscape.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

The goal was to place a house into the sensitive ensemble that is inconspicuous at first glance and to preserve the existing green area. The addition replaces an older building, the service areas of the previous house, which after having given up farming half a century ago were used partially as a flat and were now not sufficient any more.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

The challenges were to create a volume that needed to fit inside of the outlines of the preceding building and the location, which ruled out an orientation towards the South. Nevertheless value was placed on achieving a spatially interesting concept of the interior. The kitchen with the adjacent living room constitutes the core of the house. These two rooms not only distinguish themselves by their completely different room layouts but also by their different ceiling heights. The change of heights at the steps as well as the open kitchen shelf are connecting and separating elements at the same time.

Floor Plan
Floor Plan

The façade is a refined but traditional and in this area often common spruce cladding. Also the materials of the interior are simple but carried through consequently. There is a play of industrial plywood, concrete and concrete stone as well as
knotty spruce wood.

© Adolf Bereuter
© Adolf Bereuter

View the complete gallery

Cite: "House Feurstein / Innauer‐Matt Architekten" 24 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/569488/house-feurstein-innauer-nil-matt-architekten/> ISSN 0719-8884