the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Coffee Shop
  4. Australia
  5. Biasol
  6. 2014
  7. Jury / Biasol

Jury / Biasol

  • 01:00 - 17 November, 2014
Jury / Biasol
Jury / Biasol, © Martina Gemmola
© Martina Gemmola

© Martina Gemmola © Martina Gemmola © Martina Gemmola © Martina Gemmola + 14

  • Furniture & Lighting

    Tables and Stools – Custom crafted / Pendants from Nud Collection / Bulbs from Plumen
  • More Specs Less Specs
© Martina Gemmola
© Martina Gemmola

Text description provided by the architects. Jury Cafe is located within the bluestone walls of a Melbourne historical site: Pentridge Village – formerly Pentridge Prison. The prison was decommissioned in 1997.

As an interior design project, Jury presented several unique challenges to our studio: we wanted to respect its dark past as a prison, and we also wanted to breathe new life into the cafe for its patrons to enjoy.

© Martina Gemmola
© Martina Gemmola

The theme of irreverence led us to play with ideas – ideas that created a contrast between dark bluestone walls and a palette of bright colours and blond timbers. Along with these ideas of colour, we used a mix of raw materials, plywood, structural timbers and concrete that allowed us to form a geometric colour pattern within the feature wall of Jury. This structure created a playful effect, one that brought the site to life and allowed it to move on from its dark past, as well as embrace a sense of fun for the future.

Floor Plan
Floor Plan

We softened the space further by adding greenery from Pop Plant; we also designed bespoke tables and stools that are, again, all made from natural materials.

The result is a cafe that even Chopper Read would have frequented during his time in 'H' division.

© Martina Gemmola
© Martina Gemmola

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Jury / Biasol" 17 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/567620/jury-biasol-design-studio/> ISSN 0719-8884