All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. DE JAEGHERE Architectuuratelier
  6. 2012
  7. Villa GFR / DE JAEGHERE Architectuuratelier

Villa GFR / DE JAEGHERE Architectuuratelier

  • 01:00 - 21 November, 2014
Villa GFR / DE JAEGHERE Architectuuratelier
Villa GFR / DE JAEGHERE Architectuuratelier, © Hendrik Biegs
© Hendrik Biegs

© Hendrik Biegs © Hendrik Biegs © Hendrik Biegs © Hendrik Biegs + 21

© Hendrik Biegs
© Hendrik Biegs

Text description provided by the architects. The owner requested a clear link between his property and the surroundings, more specifically with the nearby castle, even though privacy ought to be guaranteed at every moment. This is why the villa is designed with a patio enclosed by a wall. Passers-by cannot see what is happening inside the house.

© Hendrik Biegs
© Hendrik Biegs

The massive first floor seems to be floating on a glass construction. When walking through the entrance gate, one gradually discovers the mixture of light and transparency.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The living area permits residents to look outside and have a panoramic view on the nearby castle. The whited exterior wall reflects the sunlight and enhances the impression of exterior space. The slate stone links the interior with the patio and blurs the border between inside and outside. Light creates dynamism in the house, as architectural lines bring in natural light and are supported by lines offering artificial light.

© Hendrik Biegs
© Hendrik Biegs

The patio wall is connected to a garden wall with pool house and composes an intense relationship with the garden. The walls give a strong and solid impression but simultaneously they create a feeling of intimacy. They are discrete pillars that make the surroundings stand out.

© Hendrik Biegs
© Hendrik Biegs

In the bathroom too, the question of intimacy and light was addressed: the border between inside and outside fades as a pillar of dimension stone, in which both the bath and the walk-in shower are organized, visually continues up to the interior patio level.

© Hendrik Biegs
© Hendrik Biegs

View the complete gallery

About this office
Cite: "Villa GFR / DE JAEGHERE Architectuuratelier" 21 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/566257/villa-gfr-de-jaeghere-architectuuratelier/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.