the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Affleck de la Riva architects
  6. 2010
  7. Slate House / Affleck de la Riva architects

Slate House / Affleck de la Riva architects

  • 01:00 - 11 November, 2014
Slate House / Affleck de la Riva architects
Slate House / Affleck de la Riva architects, © Alexandre Parent
© Alexandre Parent

© Alexandre Parent © Alexandre Parent © Alexandre Parent © Alexandre Parent + 26

  • Project Manager

    Richard de la Riva
  • Design Architect

    Richard de la Riva, Gavin Affleck
  • Project Team

    Brigitte Boudreau, Federico Carbajal, Julie Marchand
  • Structural Engineer

    D.L. Turner Consultants
  • Budget

    450000 $CA
  • More Specs Less Specs
© Alexandre Parent
© Alexandre Parent

Text description provided by the architects. Slate House was conceived as an in-situ installation that reveals a pre-existing landscape. Approached as a comprehensive reconfiguration of an entire site, the project considers the house as one component of a greater whole.

© Alexandre Parent
© Alexandre Parent

Located in Laval, a suburb of Montreal, the site is a residual parcel in a new subdivision laid out over historic farmland. The project preserves features pre-dating the subdivision including natural topography, a small stream, and a mature deciduous grove.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

Surrounded by lots whose terrain has been bulldozed to build tract houses, the project proposes an alternative: the conservation and enhancement of the site’s historic landscape and the reaffirmation of its agricultural and territorial memory.

© Alexandre Parent
© Alexandre Parent

Slate House stands in sharp contrast to the tract houses that surround it. Orchestrating a progressive discovery from suburban street to interior courtyard to forest and stream, the house is a sheltered oasis in a unique pastoral setting. Two orthogonal volumes frame the courtyard and the natural change in grade from street to stream is used to slide a lower storey under the main level. Both floors open laterally to the courtyard, the stream, and the southwest sun.

© Alexandre Parent
© Alexandre Parent

The program called for unique living accommodations that include a spacious garage and workshop for the owner’s collection of vintage automobiles and a full guest apartment. Located on the lower level, the guest apartment opens directly on the courtyard while the main living area above is connected to a wood gallery and a swimming pool.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The building exterior combines natural slate shingles installed using traditional methods of assembly with sheet glass and factory-made aluminum windows. Commonly found in traditional religious architecture, the artisanal slate finds expression here as a resolutely contemporary material.

© Alexandre Parent
© Alexandre Parent

Slate House integrates such sustainable features as geothermal and passive solar heating, natural water collection, local species of vegetation, and low-energy electrical fittings. By generously engaging its found landscape, the house initiates a fundamental connection between the inhabitant and the history and culture of a specific place.

© Alexandre Parent
© Alexandre Parent

View the complete gallery

About this office
Cite: "Slate House / Affleck de la Riva architects" 11 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/564932/slate-house-affleck-de-la-riva-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.