We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Gangouroubouro Primary School / LEVS architecten

Gangouroubouro Primary School / LEVS architecten

Courtesy of LEVS architecten Courtesy of LEVS architecten Courtesy of LEVS architecten Courtesy of LEVS architecten + 19

Roodepoort, South Africa
  • Architects: LEVS architecten
  • Area Area of this architecture project Area:  295 Area:  295
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013 Year:  2013
  • Photographs Photographs:  Courtesy of LEVS architecten
Courtesy of LEVS architecten
Courtesy of LEVS architecten

Text description provided by the architects. In the open plain near the Malian village Gangouroubouro LEVS designed a new primary school. The architecture of the school reflects a connection to the local building traditions, culture and function. Compared with the rich architectural areas near the rocky walls in the Dogon area, particularly at this location the plain offers the possibility of a different architectural appearance. 

Rendering
Rendering

The ensemble consists of a school, blocks with sanitary facilities and a communal outdoor space. The structure of the school building consists of an enlarged front porch of more than 3 meters parallel to the three classrooms.

Courtesy of LEVS architecten
Courtesy of LEVS architecten

The walls are constructed with newly developed and locally produced hydraulic compressed earth blocks (HCEB) in alternating strips. They determine the rhythm of the facades and provide a cool inside climate. The porch, which is equipped with stone benches on both sides, forms the large terrace of the school. 

Floor Plan
Floor Plan

The roof is constructed of overlapping steel plates, each hanging 1 meter over and creating extra shade spaces. By means of thin steel shaft profiles, the mass of the roof is being transferred to the buttresses. The Poligny rafters stretch across the class rooms and create a free floor surface.

Courtesy of LEVS architecten
Courtesy of LEVS architecten

Wind forces are prevented from pushing up the roof by a wide stroke of semi-open masonry for ventilation and by the use of several openings of long and narrow windows. The openings in the facade with its tilt window frames are painted in an ochre yellow colour. The office and the storage facility have been built with curved roofs and on a smaller scale, corresponding to the function of the space. 

Courtesy of LEVS architecten
Courtesy of LEVS architecten

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Gangouroubouro Primary School / LEVS architecten" 11 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/564873/gangouroubouro-primary-school-levs-architecten> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of LEVS architecten

平原上的红砖楼 / LEVS architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.