the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa
  6. 2013
  7. VA House / Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa

VA House / Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa

  • 01:00 - 22 November, 2014
VA House / Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa
VA House / Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa, © Manuel Aguiar
© Manuel Aguiar

© Manuel Aguiar © Manuel Aguiar © Manuel Aguiar © Manuel Aguiar + 24

© Manuel Aguiar
© Manuel Aguiar

Text description provided by the architects. The house emerges with two overlapping structures topped by a triangular element (the stairs leading to the terrace).  The lower structure, more transparent and more "fragile", supports the higher structure, dimmer and containing more rhythmic openings, where small volumes - the balconies – punctuate to the South. 

© Manuel Aguiar
© Manuel Aguiar

The building adopts the planned site in the subdivision, being the upper floor slightly offset from the ground floor to create some volume animation, providing areas for shelter and shade. 

Floor Plan
Floor Plan

The villa, more closed to the North, shelters the entrance through a paved path that also leads to the garage.
It faces mainly the East and the South, to the Ria and the sun. To the West a courtyard was created to support the kitchen and the laundry. 

© Manuel Aguiar
© Manuel Aguiar

On the ground floor, over viewing the Ria and the pool to the East, and quite open to the South, lies the living room. Next to this, and in direct communication, was located the dining room, which creates a continuous transparency on the outdoor patios from West to East. The kitchen and the laundry are turning to the West courtyard.

Section
Section
Section
Section

On the upper floor, the office has a prime location, taking advantage of a strong visual relationship with the Ria. The three bedrooms face the South, in a rhythmic modulation accentuated by individual balconies serving each
room.

© Manuel Aguiar
© Manuel Aguiar

It was also created an access to the roof, where you can enjoy the views and a jacuzy placed there. This access is defined by a triangular component along the stairs, forming a sculptural element that seems the sails sailing in the
Ria. 

© Manuel Aguiar
© Manuel Aguiar

View the complete gallery

About this office
Cite: "VA House / Atelier d'Arquitectura J. A. Lopes da Costa" 22 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/564699/va-house-atelier-d-arquitectura-j-a-lopes-da-costa/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.