the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. Portugal
  5. COMOCO
  6. 2014
  7. Pombal Castle's Visitor Centre / COMOCO

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Pombal Castle's Visitor Centre / COMOCO

  • 01:00 - 6 November, 2014
Pombal Castle's Visitor Centre / COMOCO
Pombal Castle's Visitor Centre / COMOCO, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 24

  • Structural Engineering, Hidraulic and Acoustics

    ABL – Gabinete de Projectos Lda
  • Electric devices

    Luís Ribeiro
  • Mechanical devices

    João Gonçalves Madeira da Silva
  • Contractors

    ALVAPE, Construção e Obras Públicas, Lda
  • Client

    Pombal Municipality
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The castle of the Portuguese city of Pombal testifies to the power of time as the main contributor for the transformation of the built environment. The top of a hill overlooking the valley of the Arunca river has been occupied since the time of the Roman empire, and since then performed multiple roles and configured very many spatial and social practices. From a small provincial community, it evolved to a vital defensive structure in a territorial network of military apparatus, and eventually became a touristic destination and an identifying device for the region. After designing the reorganization of Pombal castle's hill, comoco arquitectos were commissioned the design of a visitor centre for the castle’s ward, including the landscaping of the area and the revitalization of the amenities already installed in the Torre de Menagem (the castle’s keep).

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The main challenge of the commission was the definition of a design strategy that could live up to the richness of the castle's multi-layered history, without being neither ostensive nor subdued, i.e. finding its voice among the very many built artifacts that populate that space. To be sure, we understand these artifacts, most of them ruins or derelicts of the past, as parts of the collective memory that we would like to critically preserve and, furthermore, to enhance. This was the drive that established the fundamental principles that guided our design approach.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The design strategy for the landscaping of the castle's ward and for the revitalization of the castle's keep was relatively straightforward. As for the earlier, we recuperated the still-existing pavements in limestone cobbles and filled in the remnant parts with gravel. In the latter, we introduced minor changes to the railings in the cor-ten steel volume and designed the layout and furniture to the exhibition spaces that occupy the rooms of the tower. The main challenge of the commission was designing the new volume to accommodate the visitor centre. The brief for this amenity stated that it should offer three spaces: a reception for the visitors, a room to screen a virtual history of the castle and a storage area.

Master Plan
Master Plan

As the area of the castle's ward is relatively small (1200 m2), and populated with many elements, introducing a new volume implied an inevitable confrontation with the existing elements that define that space. At any event, this circumstance became the driving force to develop the project's main idea. We thought of the new volume as an object that should embody some ambiguity: on the one hand it should seamlessly mingle with the exiting features in the castle's ward, and on the other hand it should become a conspicuous new addition to the existing built structures. In other words, we sought for a creative dialogue with the situation "as found," attempting to take advantage of the new construction to activate dormant spatial experiences.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The program was compacted to the minimum and the volume was shaped in such a way as to make it a spatial device inspired by the tectonics of the castle's stone masonry, especially the stairs connecting the platforms inside the castle’s precinct. In fact, the new volume creates a new platform that enables the access to the level of the 16th century Manuelino-style windows pierced on the southwest side of the castle's curtain wall. It creates a liminal space that re-enacts the spatial experience of the castle as a device to exert control over the landscape at the same time that it performs as a safe haven for those looking for protection from the threat of the unknown.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Our design strategy for Pombal castle's visitor centre pursues a deliberate ambiguous condition between a topographical feature - a limestone monolith, and an amiable wanderer, a stranger in search of a welcoming new home to rest.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Pombal Castle's Visitor Centre / COMOCO" 06 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/563933/pombal-castle-s-visitor-centre-comoco-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments