the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Chile
  5. Raimundo Lira Arquitectos
  6. 2013
  7. Resiter Office Building / Raimundo Lira Arquitectos

Resiter Office Building / Raimundo Lira Arquitectos

  • 01:00 - 7 November, 2014
Resiter Office Building / Raimundo Lira Arquitectos
Resiter Office Building / Raimundo Lira Arquitectos, © Pedro Mutis
© Pedro Mutis

© Pedro Mutis © Pedro Mutis © Pedro Mutis © Pedro Mutis + 41

  • Architects

  • Location

    Los Conquistadores 2752, Providencia, Santiago Metropolitan Region, Chile
  • Architects in Charge

    Raimundo Lira, Marlene Fischer
  • Partner Architects

    Francisco García Huidobro, Carolina Jara, Arturo Saavedra
  • Area

    1455.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Contractor

    Boetsch-Lira y Cox
  • Calculation

    Luis Soler y Asociados
  • Technical Inspection

    Carlos Iñiguez
  • Lighting

    Mónica Pérez
  • LEED Certification

    B-Green
  • Sanitary project

    Jaime Verdugo
  • Heating, air conditioning and ventilation

    Cintec S.A.
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The new building is an addition to the existing Resiter building, located at the corner of Los Conquistadores and Los Hidalgos Street within Providencia district.

The new building was designed to be harmonic with the existing one, and achieve a unitary look between both buildings, keeping its main features, such as: cubic volume, discreet openings, internal voids and a new façade cladding material which keeps color hue and visual weight of the existing building.

© Pedro Mutis
© Pedro Mutis

The new building was designed reaching the maximum volumen allowed by the planning constraints, comprinsing five-storeys and three underground levels.

The two buildings are joined at ground level by a marble clad triangular body as counterpoint to the two cubic volumes. This body contains the entrance to the new building and articulates the access to the basement of the existing building.

Floor Plan
Floor Plan

The building was conceived as a set of floor plans that are crossed and interconnected by two main axes: a vertical one composed by the 4-storeys height entrance hall, and a horizontal one on each floor, a north-south visual transference axis that is the continuation of the void-axis of the existing building. These axes form a transparency through the building towards the San Cristóbal hill. Besides, these two organizing axes the volume is pierced with terraces positioned towards different views allowing the entry of natural light into the heart of the project.

The north and west façades are designed with a thickness of 70 cm and windows placed flush on the inner face, which allows regulating the entry of light into the building.

© Pedro Mutis
© Pedro Mutis

The ground floor contains an auditorium, offices for guests, an exit to the back yard and a hall that communicates with the existing building. The first and third floors are organized to contain individual offices and open plan areas for different work teams. The second floor is more closed and contains private offices. Finally, the board of directors has its premises on the top floor with a cafe. During construction it was decided to enable the roof as a terrace with panoramic views.

The entire project was conceived following an energy saving criteria, so all engineering projects involved were designed based on LEED guidelines.

Section
Section

The project is fully enclosed by an envelope of ventilated and insulated façades placed on the exterior of the structural concrete wall, which greatly improves the thermal performance of the building.

Gold LEED building certification was attained thanks to all the design features in the different consultants plus a construction process that considered a waste management, erosion and sedimentation plans with strict controls, and also management of indoor air quality during construction and prior to building occupancy.

© Pedro Mutis
© Pedro Mutis

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Resiter Office Building / Raimundo Lira Arquitectos" 07 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/563756/resiter-office-building-raimundo-lira-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.