the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Japan
  5. Mount Fuji Architects Studio
  6. 2013
  7. Seto / Mount Fuji Architects Studio

Seto / Mount Fuji Architects Studio

  • 01:00 - 3 November, 2014
Seto / Mount Fuji Architects Studio
Seto / Mount Fuji Architects Studio, © Ken’ichi Suzuki
© Ken’ichi Suzuki

© Ken’ichi Suzuki © Ken’ichi Suzuki © Ken’ichi Suzuki © Ken’ichi Suzuki + 32

  • Architects

  • Location

    Fukuyama, Hiroshima, Japan
  • Design Team

    Masahiro Harada + MAO, Naoto Ishii, Tetsuya Mizukami
  • Area

    1934.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Structural Engineering

    Arup
  • MEP

    TETENS Consulting Engineering Co.ltd
  • General Contractor

    SHIMIZU CORPORATION
  • More Specs Less Specs
© Ken’ichi Suzuki
© Ken’ichi Suzuki

Text description provided by the architects. This area faces the Seto Inland Sea and has a configuration of vicinal hills plunging directly into the sea, on the slope of a village which clings to it. The flat lands are naturally limited and a public space for parties and gatherings of people was lacking. A function of corporate housing for shipyard workers was sought. So, we tried to create a public space with construction that takes advantage of site conditions on the sloping top of the cliff and would be open to the community. Specifically, we prepared a cantilever escarpment , a volume of accommodation in 3 levels and opened to the local community its rooftop. This opened onto the beautiful scenery of the Seto Inland Sea, which served as a public place with a sufficient space to allow a direct approach through a large staircase from the road on the back side to the north that has a higher situation.

-Structural ship hull form

The overhang which has a widely slender top of this particular scarp formed by a guide is intended to create a public space on the terrace and the widest possible area by setting a jump as necessary piles at the end of the escarpment so that no constraints is transmitted to the weakened ground . Nevertheless , what has made this possible is the presence of a continuous wall surface structure extending on three levels and that of a counterweight acting around the opposite side . 3 main structural wall surfaces can be considered as a beam height of level 3 ( about 10m ) and structural walls in the short direction taken every 6000 mm at a right angle, combined with 4 slabs into a forms of tiles. Thanks to these, the building in its entirety, consists of a rational structure of ship hull with the constituent assembly appearance of a huge ship and constituting an embodiment of a reasonable financial cost.

© Ken’ichi Suzuki
© Ken’ichi Suzuki

-Link area

The two light courts drilled in the rooftop plaza are transitions to descend to all apartments. Although this is a form very efficiently exploiting the area , two light courts bring both light and ventilation to the interior corridors tend to be dark and damp , and it is a significant improvement of the environment in apartments under light and ventilation .

Section
Section

The circulation (large stairs, iron stairs in two light courts and corridors) grow sequentially while wrapping this construction like concrete block in different ways. The fittings are steel treated with nickel to protect from salt damage. The circulation of the apartments manages to fit perfectly into the continuity of the neighborhood. The project became a part of the city itself.

© Ken’ichi Suzuki
© Ken’ichi Suzuki

-A landscape of the future

While satisfying the various demands of nature and society , this building has been defined as a "harmonious form" and its realization did arise as an "autonomous figure " extremely clear and simple, that does not feel like the complex conditions in the background of its construction. The L-­‐ shaped volume of concrete is like a huge ship awaiting the baptism of the sea, and defines the contours of the "vast space that is the Seto Inland Sea ." The intention of the architect disappear one day and the building will be taken over by the district as a new sea landscape Seto assimilated and told in different ways.
This is also our intention and desire .

© Ken’ichi Suzuki
© Ken’ichi Suzuki

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Seto / Mount Fuji Architects Studio" 03 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/563480/seto-mount-fuji-architects-studio/> ISSN 0719-8884
© Ken’ichi Suzuki

濑户内海的L造型公寓 / Mount Fuji Architects Studio