the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. Switzerland
  5. EM2N
  6. 2014
  7. Toni-Areal / EM2N

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Toni-Areal / EM2N

  • 00:00 - 4 November, 2014
Toni-Areal / EM2N
Toni-Areal / EM2N, © Simon Menges
© Simon Menges

© Roger Frei © Simon Menges © Roger Frei © Simon Menges + 21

  • Architects

  • Location

    Industriequartier Hard, Foerrlibuck Street 109, 8005 Zurich, Switzerland
  • Architects in Charge

    Mathias Müller, Daniel Niggli
  • Area

    125000.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

        • Overall Leaders

          Björn Rimner (Associate), Christof Zollinger (Associate)
        • Project Leaders

          Enis Basartangil, Nils Heffungs, Fabian Hörmann (Associate, Project man- agement competition), Jochen Kremer
        • Project Team

          Marius Annen, John Baker, Stefan Berle, Benoît Clément, Ruben Gonzalvo Daluz, Melih Dilsiz, David Duca, Vera Egli, Markus Emde, Jerome Fischer, Christian
Furrer, Marita Gelze de Montiel, Frank Gysi, Nadine Hagen, Sabrina Kählert, Sophie Kaiffer, Orkun Kasap, Roman Koch, Jörn Küsters, Andrea Landell (Subproject manage- ment special rooms), Verena Lindenmayer, Loan Ly, Raul Mera, Yoshihiro Nagamine, Klaudija Oroshi, Claudia Peter, Paritteepan Premraj, Yves Reichenbach, Gabriela Rutz, Katie Schakat, Ines Schmid, Martin Schriener, Caroline Senn, Christiane Singer, Tomoko Suzuki, Norbert Zambelli
        • Tenants Toni-Areal

          Canton Zurich, represented by the Department of Education Canton Zurich (client, com- missioner for the fitting-out of the interior)
        • User Toni-Areal

          Zurich University of Applied Sciences ZHAW (22% of the users, 15% of the usable floor area): 1,100 students, 250 lecturers and staff
Zurich University of the Arts ZHdK (78% of the users, 85% of the usable floor area): 2,500 students, 1,400 lecturers and staff
        • More Specs Less Specs
        © Simon Menges
        © Simon Menges

        Text description provided by the architects. The conversion of the large former Toni milk processing building into a location for education, culture and housing creates a link between two very topical developments. On the one hand it establishes a new focus of educational facilities within the landscape of third level education institutions in Switzerland, which has been massively remodelled over the last few years.

        On the other hand for some time now the outlying area of Zurich’s District 5 has been undergoing an urban planning process that is transforming it from a monofunctional industrial zone into a mixed function urban district and is changing and shaping the character of the entire city.

        © Simon Menges
        © Simon Menges

        The aim of the commissioned study was to formulate a concept for a building that is almost the size of an entire urban block. The question was how to achieve a productive coexistence of different functions in the interior and to provide a positive impetus for the adjoining urban areas. We therefore started from the assumption that this task is not, primarily, an architectural one but rather an urban planning and program-related question.

        © Roger Frei
        © Roger Frei

        Our design suggested dealing with the size of the project by means of a kind of internal urbanism. The existing system of ramps was reinterpreted as a vertical boulevard and became the building’s main circulation system. As a counterpart to this we placed a large entrance hall, conceived as a public space, at the intersection of the high-rise and the lower parts of the building.

        © Simon Menges
        © Simon Menges

        An internal spatial figure is created that is connected by a series of halls, squares, voids and cascading staircases. It helps establish identity and places the many different functions like the buildings in a city, functioning as a kind of spatial catalyst that makes internal exchange possible. At the same time, through its variety of functions, the building emanates outwards and becomes the central public place in the new urban district. Through the generously dimensioned roof garden a piece of outdoor space is restored to the district and the campus.

        Site Plan
        Site Plan

        In addition to the urban planning challenges, many different questions were also posed at an architectural level: for instance how to deal in design terms with the extremely divergent scales and with the large number of very specific functions, or what overall atmospheric mood is most appropriate for such an extremely dense complex. In this regard the existing industrial building offered productive resistance and served us as a constant sparring partner.

        © Roger Frei
        © Roger Frei

        Its performative and spatial qualities live on, either directly or indirectly, in the new building, starting with the sculptural form of the building with its wavy expanded metal façade – an interpretation of the original trapezoid profile metal sheeting – to the concrete plinth that develops the topography of the former delivery infrastructure and to the formative horizontal, vertical and diagonal spatial sequences within the building.

        © Simon Menges
        © Simon Menges

        The industrial character of the interior with the exposed service runs is derived from the visual imagery of the old milk processing plant. The raw, immediate materiality of the spaces in the interior is not a self-serving aesthetic exercise but creates an open framework for the activities of the students and lecturers. The building on the Toni Site is intended to be approachable; the kind of building that can deal pragmatically with the constant pressure for change that a lively university campus exerts on its spaces. Here appropriation, change and exchange are expressly desired.

        © Simon Menges
        © Simon Menges

        To create diversity and variety the architecture works with various degrees of refinement at different places: generally raw, here and there more refined, sometimes over-defined, mostly under-defined. A wide range of extremely different spaces is created, extending from functional public halls and circulation spaces to intimate rehearsal cabinets, from the multi-functional workshop to the highly specialized sound studio: the building as city, the city as building.

        Longitudinal Section 2
        Longitudinal Section 2

        View the complete gallery

        Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
        About this office
        EM2N
        Office
        Cite: "Toni-Areal / EM2N" 04 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/562959/toni-areal-em2n/> ISSN 0719-8884
        Read comments
        Read comments

        You've started following your first account!

        Did you know?

        You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.