Northwest Harbor / Bates Masi Architects

Northwest Harbor / Bates Masi Architects

Courtesy of Bates Masi ArchitectsCourtesy of Bates Masi ArchitectsCourtesy of Bates Masi ArchitectsCourtesy of Bates Masi Architects+ 16

East Hampton, United States
  • Area Area of this architecture project Area:  1895 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Structural Engineer:Steven L. Maresca, Hampton Bays, NY
  • City:East Hampton
More SpecsLess Specs
Courtesy of Bates Masi Architects
Courtesy of Bates Masi Architects

Text description provided by the architects. Straddling freshwater wetlands and a tidal estuary just six feet above sea level, this house’s site demands extraordinary sensitivity to environmental concerns. Local zoning restricts the structure’s maximum coverage and proximity to wetlands areas, while Fema requirements set the first-floor structure above the base flood elevation. The house’s basic massing is therefore predetermined, limited to a one-story, 1,900 square foot design, raised eight feet above the ground. The spaces within this envelope are arranged, articulated, and fenestrated based on an innovative structural system that infuses the house’s inner areas with light and circulating air.

Courtesy of Bates Masi Architects
Courtesy of Bates Masi Architects

Whereas most waterfront construction uses pilings to establish an artificial ground plane upon which a conventional house is built, in this project these structural members are integral: 16 exposed, glue-laminated piles stake out the enclosing walls for each of the three bedrooms and extend continuously from the ground through the roof.

Section
Section

The spaces between these piles house “utility” functions: closet, desk, laundry, pantry, and shower compartment. In addition to these conventional utilities, three vertical voids are opened between the piles to serve the spaces around them.

Courtesy of Bates Masi Architects
Courtesy of Bates Masi Architects

Without occupying any of the limited allowed coverage, these open areas add considerable value by improving the house’s interior environmental quality and diminishing its impact on the local environment. The benefit is threefold: each opening draws light through the interior spaces to the carport below, conduct rainwater from the roof deck to the ground via integral downspouts carved into the piles, and ventilates by siphoning air through the middle of the structure.

Courtesy of Bates Masi Architects
Courtesy of Bates Masi Architects

At the roof, the projecting piles divide the space between a deck directly coinciding with the living areas below and a modular planting system installed above each bedroom to reduce runoff. The projecting piles also serve as supports for photovoltaics that power geothermal pumps, utilizing the abundance of high groundwater to heat and cool the house. At the ground level, the space below the house is utilized for parking and storage to minimize the footprint on the site.

Courtesy of Bates Masi Architects
Courtesy of Bates Masi Architects

By allowing voids to permeate through the house, the owners have multiple visual connections to the landscape from below, within and above the house, encouraging a sense of place.

Courtesy of Bates Masi Architects
Courtesy of Bates Masi Architects

Originally published November 03, 2014.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Northwest Harbor / Bates Masi Architects" 21 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/562527/northwest-harbor-bates-masi-architects> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Bates Masi Architects

西北港口住宅 / Bates Masi Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.