the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. Portugal
  5. Camarim Arquitectos
  6. 2014
  7. A029 / Camarim Arquitectos

A029 / Camarim Arquitectos

  • 01:00 - 31 December, 2014
A029 / Camarim Arquitectos
A029 / Camarim Arquitectos, © Nelson Garrido
© Nelson Garrido

© Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido © Nelson Garrido + 16

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Text description provided by the architects. The architects client wanted to enlarge his 2-bedroom apartment and so he acquired 2 more apartments in the same building - one above and one on the side - with the aim of joining them as one with more generous and flexible social and intimates spaces. This project concerns the former.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

The apartment on the upper floor had a living room with a small balcony and an attic-shaped larder without natural light or ventilation. A single door connected the attic to the living room and the small-size balcony window rendered the space gloomy and stuffy. The client wanted to convert this apartment to an en suite bedroom with hammam, living room and a small kitchen to allow him to rest, read or work without having to go to the main social space downstairs.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

We widened the balcony window, opened a large skylight in the attic and tore down the wall between living room and attic: suddenly the gloomy apartment was flooded with light from dawn till sunset. We wanted the light from the balcony and the skylight to reach every space and so, instead of partitioning the en suite bedroom with corridors and doors, we arranged all spaces in a linear sequence, divided by filters adjusted to each condition: reflective glass, transparent glass, translucent curtains and black-out curtains. Each space has its own materiality: synthetic self-levelling floor in the living room, Vila Viçosa marble in the hammam and teak wood in the bedroom.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido

Natural and artificial light conditions, as well as the actual filters arrangement - open, closed or closed and overlaid - influences their appearance: at different moments the same space may be reflective and opaque or luminous and transparent, finite or blurred with adjacent spaces.

© Nelson Garrido
© Nelson Garrido
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "A029 / Camarim Arquitectos" 31 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/562267/a029-camarim-arquitectos/> ISSN 0719-8884