the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Antonio Costa Lima Arquitectos
  6. 2012
  7. Casa no Restelo / Antonio Costa Lima Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Casa no Restelo / Antonio Costa Lima Arquitectos

  • 01:00 - 20 December, 2014
Casa no Restelo / Antonio Costa Lima Arquitectos
Casa no Restelo / Antonio Costa Lima Arquitectos, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 23

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. The house belongs to a band of housing built 60 years ago that is nowadays a very quiet neighbourhood of Lisbon. It was a renewal and an extension of the existing area by the alignment of the rear facade with the facades of the two neighbouring dwellings. The renewal was complete and included also the demolition of the pre-existing building, retaining only the the main facade.

Section
Section

The morphology of the new building, facades and design coverage, intended to mirror the housing adjacent to the south, preserving the original axis of symmetry.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The idea was to define the core element composed of the staircase and fireplace, around which is the structured set of the three floor levels, uneven and "carved" in order to adapt to altimetry from both sides of the street.

Floor Plan
Floor Plan
Cite: "Casa no Restelo / Antonio Costa Lima Arquitectos" 20 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/561654/casa-no-restelo-antonio-costa-lima-arquitectos/> ISSN 0719-8884