the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. Spain
  5. IBAVI Arquitectes
  6. 2012
  7. Reform of Two Places / IBAVI Arquitectes

Reform of Two Places / IBAVI Arquitectes

  • 01:00 - 30 October, 2014
Reform of Two Places / IBAVI Arquitectes
Reform of Two Places / IBAVI Arquitectes, © José Hevia
© José Hevia

© José Hevia © José Hevia © José Hevia © José Hevia + 7

  • Architects

  • Location

    Palma de Mallorca, Balearic Islands, Spain
  • Architect in Charge

    : A. Martín, J. Moya, C. Oliver, A. Reina
  • Collaborators

    S. Villamarín, A. Rubido
  • Area

    153.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

Text description provided by the architects. Structural Engineer: “The cheapest option would be an arch. But usually architects don’t like them, so you can put an UPN beam at each side, or carbon fiber, whatever you want”.      
Project Leader: "What are we talking about?"
SE: “Let’s say... one thousand five hundred bucks of difference.”
PL: “Arch for sure”

© José Hevia
© José Hevia

The project consists in unifying two locals in a single one in order to use it as a file. The initial budget calculated from the Spanish Architect’s association tables was 60,000 euros, and we worked to reduce it to 12,000.

Floor Plan
Floor Plan

In order to achieve it, you have to get rid of the usual chapters that you don’t really need: air conditioning, excessive lighting, etc. In this case, for instance, the proximity to the sea and the existence of "embat" sea breeze, ensures a pleasant temperature on summer if adequate cross ventilation channels are arranged. That’s the reason why we placed blinds in front of the entrance doors.

© José Hevia
© José Hevia

For the rest, you gotta think from the construction. To cut an entry is not the same than to built an entry. And of course, to leave everything as it is, it doesn’t matter if it has been designed to be seen or not: concrete walls, installations, marks of cement glue from the previous tiles...

The furniture allows self-construction. We learned that you can substitute the metal shelves of the industrial model for laminated FSC pine boards for the same price, providing a warmth that metal doesn’t has.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Reform of Two Places / IBAVI Arquitectes" 30 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/560806/reform-of-two-places-cifuentes-olivier-arquitectes/> ISSN 0719-8884