the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare
  4. Ireland
  5. SATA
  6. 2014
  7. West Limerick Children’s Centre / SATA

West Limerick Children’s Centre / SATA

  • 01:00 - 28 October, 2014
West Limerick Children’s Centre / SATA
West Limerick Children’s Centre / SATA, © Kate Bowe O’Brien
© Kate Bowe O’Brien

© Kate Bowe O’Brien © Kate Bowe O’Brien © Kate Bowe O’Brien © Kate Bowe O’Brien + 18

  • Architects

  • Location

    Newcastle West, Co. Limerick, Ireland
  • Design Team

    Mark Thompson, Kristoffer Norrinder, Michael Pledge
  • Area

    765.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Kate Bowe O’Brien
© Kate Bowe O’Brien

Text description provided by the architects. West Limerick Children’s Services provides support to children with intellectual, physical or sensory disabilities to promote and improve integration within the local community. West Limerick Children’s Centre is situated within an existing Ability Resource Complex in the town of Newcastle West, complimenting and augmenting the social infrastructure of the area.

Floor Plan
Floor Plan

Built on a limited budget, the centre contains therapy rooms for various disciplines, office space, storage and ancillary accommodation supporting a wide range of activities. Therapy, consultation and office accommodation are located along an outer ring, served by tall circulation spaces, top lit across their full width, with a core of ancillary functions located at the centre of a deep plan.

© Kate Bowe O’Brien
© Kate Bowe O’Brien

User requirements for a restricted colour palette for internal spaces led to a focus on qualities of natural light. Therapy and office spaces benefit from a rich and varied quality of light, with a mix of low level light from the garden and high level light through a clerestory from the corridor.

© Kate Bowe O’Brien
© Kate Bowe O’Brien

The perimeter is glazed, on all sides, to a level which affords everyone regardless of height, age or ability, an open and inclusive relationship with the surrounding site. A rhythm of mullions proportioned on a module of 2:3:4 unifies the external glazing so that individual rooms are not readily identified from the whole. An overhang to the south façade is the exception, added to prevent overheating to south facing therapy rooms, its measure is sufficient to exclude direct sun-light at the summer solstice (61°03’).

Detail
Detail

Above the perimeter glazing and up to parapet level, the polished aluminium façade establishes a dialogue between viewer and surroundings by juxtaposing transient reflections of the sky with the natural skies above.

© Kate Bowe O’Brien
© Kate Bowe O’Brien

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "West Limerick Children’s Centre / SATA" 28 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/559747/west-limerick-children-s-centre-sata/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments