the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. United States
  5. Moody-Nolan
  6. 2014
  7. Corporate Headquarters / Moody Nolan

Corporate Headquarters / Moody Nolan

  • 01:00 - 24 October, 2014
Corporate Headquarters / Moody Nolan
Corporate Headquarters / Moody Nolan, © Brad Feinknopf
© Brad Feinknopf

© Brad Feinknopf © Brad Feinknopf © Brad Feinknopf © Brad Feinknopf + 31

  • Architects

  • Location

    Centerville, OH, USA
  • Area

    39000.0 ft2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

      • Contractor

        Messer Construction
      • Structural Engineer

        Korda/Nemeth Engineering, Inc
      • Mechanical/Electrical/Plumbing Engineer

        Prater Engineering Associates
      • Landscape Architect

        EDGE Group
      • Client

        The Connor Group
      • More Specs Less Specs
      © Brad Feinknopf
      © Brad Feinknopf

      Text description provided by the architects. The impetus behind the concept for a new corporate office in suburban Dayton, Ohio, was the owner’s love of adventure, aviation and the spirit of collaboration. Operating nationally, the locally-run company has re-located 70 employees into this new 39,000 square foot facility from its previous location in Centerville, a few miles to the north.  Drawing upon the Owner’s desire for collaboration, the design team involved students from the AIA-founded Charter High School for Architecture and Design (CHAD) of Center City Philadelphia in charrettes.  This involvement of bright, young minds provided the design team with unique feedback during the early formative stages of the process.

      © Brad Feinknopf
      © Brad Feinknopf

      Located on the grounds of the Dayton-Wright Brothers Airport and at the busy intersection of Austin Boulevard and Springboro Pike, the building is ideally situated in a high-growth area of Dayton.  The form of the building is created via a double-loaded office bar wrapping around itself and uncoiling toward the public street intersection, forming a point of entry and an interior glass enclosed atrium.  Inspiration is gleaned from the notion of motion and lift, trajectory and momentum.

      Floor Plan
      Floor Plan

      The outer "public" skin of the building form is sheathed in folded and triangulated sections of aluminum composite metal panels and strip windows.  The triangulations allow the building to twist and lean as momentum and movement build and pull around the perimeter to the high point.  Intersecting the middle of this area east to west is a slice of point-supported curtain wall that allows views and transparency through the atrium.  Black reflecting pools surrounding the building give the form a greater sense of depth and provide a sense of crossing and arrival.

      © Brad Feinknopf
      © Brad Feinknopf

      The atrium itself is the heart of the building.  A circulation space around the perimeter allows offices, workspaces and conference rooms to be double loaded around this space.  The notion of collaboration and visibility is reinforced heavily by the floor-to-ceiling glass that these spaces utilize to create an inner "collaborative" skin around the interior voided space.  Visual communication across and throughout is maximized.  A large skylight over the atrium uses new electro-chromic glass technology to control heat gain while bathing the entire center with abundant sunshine. Optimal day-lighting and views are everywhere.  Bamboo floors are used throughout, and the use of this material in the center folds up into a large, collaborative amphitheater style seating stair that connects to a glass conference room on the second floor.  There is also a water feature flowing near the reception desk that draws the theme of reflection and movement toward the inside of the building. 

      © Brad Feinknopf
      © Brad Feinknopf

      The furniture in the building also reinforces the aviation theme.  Three conference tables have been fashioned from salvaged wings of airplanes.  New and modern technology abounds; some for functional operation and some for sustainability initiatives.  Liquid crystal privacy glass is used in several spaces.  Taken as whole, the dynamic complex showcases the forward thinking culture of the company; one that is dynamic, rising and on the move,  much like the building itself.

      © Brad Feinknopf
      © Brad Feinknopf

      Sustainable Design Intent and Innovation:
      The Managing Partner stated early in the design process that; “We want it to be a place that makes people excited to come to work.”  This vision for a higher level of collaboration to increase innovation focused sustainable design strategies on indoor environmental quality issues.  Even energy and water use reduction strategies inherently supported the creation of high quality interior spaces.

      Section
      Section

      As the focus of the interior space, the atrium skylight allows daylight to penetrate deep into the building but was also a concern for solar heat gain and glare.  Static solutions were studied to mitigate these issues but the desire for a clean, simple skylight structure along with un-obstructed views out led to the use of electro-chromic technology in the skylight.   The glass system switches from clear to several tint levels based on the amount of sunlight, allowing the interior ambient light levels to adjust with the exterior conditions.  This provides a comfortable space regardless of the time or activity, while also reducing the heating load.  The electro-chromic technology is also used on the two-story, south-facing, curtain wall, and on the west-facing conference room on the second floor.  This eliminates the need for interior or exterior shading, thus keeping the clean lines desired on the facade while reducing solar heat gain loads and glare on the interior.  

      © Brad Feinknopf
      © Brad Feinknopf

      The triangulated “public" skin provides integral sunshading “shelves” that are most effective on the longer south façade of the building, especially during the summer.  The vertical metal “wrap” on the west facing bar provides shading for the lower angle west sun.  This strategy keeps the building visually clean of any perceived “added” shading devices; the architecture and the sustainable design response become truly integrated.

      © Brad Feinknopf
      © Brad Feinknopf

      The double-loaded, shallow office bars ensure all employees are within easy access of daylight, views and the enhanced collaborative atrium environment.  The interior space and program organization encourages movement and communication thru this simple layout.  Coupled with bright interior finishes the intertwined, light-filled spaces provide the optimum work environment.

      © Brad Feinknopf
      © Brad Feinknopf

      A fitness center is provided which is one piece of the live-work lifestyle envisioned for this project. The fitness space is located on the main level just off the atrium which allows views to the exterior while emphasizing the importance of health and wellness.  This is a welcome change from the traditional fitness space location in an out of the way area of a building.  Showers are available inside the facility, providing workers the ability to use the fitness room, ride a bike to work or get a jog in on the 10-acre site and be able to be fresh and rejuvenated for work.

      © Brad Feinknopf
      © Brad Feinknopf

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Corporate Headquarters / Moody Nolan" 24 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/559061/corporate-headquarters-the-connor-group/> ISSN 0719-8884