the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. Portugal
  5. [i]da arquitectos
  6. 2014
  7. Pe no Monte - Rural Tourism / [i]da arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Pe no Monte - Rural Tourism / [i]da arquitectos

  • 01:00 - 23 October, 2014
Pe no Monte - Rural Tourism / [i]da arquitectos
Pe no Monte - Rural Tourism / [i]da arquitectos, © Joao Morgado
© Joao Morgado

© Joao Morgado © Joao Morgado © Joao Morgado © Joao Morgado + 63

  • Architects

  • Location

    7630-174 Odemira, Portugal
  • Architects in Charge

    Ivan de Sousa, Ines Antunes
  • Project Leader

    Ivan de Sousa
  • Area

    820.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Structural Engineering

    Marco Agostinho
  • Consultants

    Matriz XXI Engenharia
  • Landscape

    2arq - arquitectura e exteriores
  • General Contractor

    Regulconcrete construcao civil e obras publicas
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Located on the Alentejo Coast, the Monte Novo da Cruz is a rural property with about 10 ha strongly characterized by a gently undulating land with slopes sometimes relevant. The presence of a curtain of high trees along the south-eastern perimeter of the site and a dense vegetation near a south-western stream stand out in the landscape.

© Joao Morgado
© Joao Morgado

In the centre of the property, in a high position, there is an old rural construction, consisting of a house and a small annex in an advanced state of degradation. The house, along with a stone well, a group of oak trees and some fruit trees, define the area of intervention.

© Joao Morgado
© Joao Morgado

The main challenges of the project were to preserve the prominence of the original house, to maintain the formal and material simplicity, to enhance the natural features of the place and, at the same time, to meet the demands of the new program, a Rural Tourism.

© Joao Morgado
© Joao Morgado

In this sense, the proposal for the Monte Novo da Cruz seeks to establish a contrast dialogue between the existing and the new building which sometimes merge with each other, creating a smooth transition between the past and the present. This relationship is materialized through two types of intervention, placed at different levels on the ground:

Longitudinal Section B
Longitudinal Section B
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan
Longitudinal Section N
Longitudinal Section N

In the upper level, the intervention consists on recovering and expanding the existing building for owners' house. Respecting the implementation and characteristics both constructive and typological of the original architecture, the house was adapted to the new uses and needs of our time.

© Joao Morgado
© Joao Morgado

The planimetric composition is made up by a succession of spaces, which ends with a double height common lounge with a central fireplace. On the north-west side are located the main entrance and supporting spaces – bathrooms, laundry and pantry - intercalated with small garden courtyards for natural lighting and ventilation. On the south-east side, to the contrary, are located the main spaces – living areas, bedrooms, kitchen, office and library - overlooking the garden and pool. On this side, the outer walls remain thick and, as if excavated, it was incorporated most of the fixed furniture such as fireplaces, closets, cabinets, bookcases, tables and benches.

Lower Floor Plan
Lower Floor Plan

In the lower level, the intervention results in a new independent building that adapts to the topography of the site and uses the slope of the ground to differentiate the owners’ house of the guest areas. This long volume, half-buried and perpendicular to the line of trees, preserves the scale of the house and reinforces the verticality of vegetation. Its unique façade is characterized both by a wide opening framing vistas of the landscape as well as by a stand-alone pergola reducing the amount of direct sunlight coming inside the rooms and providing privacy for guests.

© Joao Morgado
© Joao Morgado

At the level of arrival the building is almost imperceptible to the eye, only a long terrace with seating areas for contemplation of the surrounding nature is visible. Under this terrace we find the private accommodations and common areas such as a multipurpose room and a large covered outdoor living area with a bar. The access to the rooms takes place via a long corridor characterized by the presence of an exposed concrete wall, performed with traditional wooden formwork, and a series of skylights that illuminate the entire path.

© Joao Morgado
© Joao Morgado

The connection between the two volumes is developed through a central courtyard, the heart of the whole complex. It is from it that is organized the distribution and access to the different parts. The staircase/auditorium that leads to the upper level and three oversized vertical windows that reveal amplitude of the common lounge stand out in this courtyard.

© Joao Morgado
© Joao Morgado

The project also includes a small caretaker's house. Along the way to the complex, this square house with 8.40x8.40m marks the entrance through two blind and white walls that lead us to the central courtyard. The contact with the outside is done only by two shaded entry courtyards that ensure good visibility to the owners’ house entrance, vegetable garden and parking.

© Joao Morgado
© Joao Morgado

The concrete pavements and white plaster walls are the predominant materials of the entire complex.

© Joao Morgado
© Joao Morgado
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Pe no Monte - Rural Tourism / [i]da arquitectos" 23 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/558599/pe-no-monte-rural-tourism-i-da-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Joao Morgado

葡萄牙乡村旅游住宅 / [i]da arquitectos