All
Projects
Products
Events
Competitions

NOAA Southwest Fisheries Science Center / Gould Evans

NOAA Southwest Fisheries Science Center / Gould Evans

© Assassi Productions © Assassi Productions © Assassi Productions © Assassi Productions + 29

  • Architects Authors of this architecture project Gould Evans
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2013
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Shildan
  • Associate Architect

    Delawie
  • Unit

    ft2
  • Owner

    NOAA Fisheries Southwest Fisheries Science Center, La Jolla, CA + U.S. Department of Commerce + National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) + Southwest Fisheries Science Center, La Jolla Laboratory
  • Project Management

    NOAA Office of the Chief Administration Officer, Silver Spring, MD and Seattle WA + NOAA Office of Acquisitions and Grants, Silver Spring, MD and Seattle WA + NOAA Fisheries Office of the Assistant Administrator for Fisheries, Silver Spring, MD + NOAA Fisheries Office of Management and Budget, Silver Spring, MD
  • Structural Engineer

    TranSystems Corporation, Kansas City, MO
  • MEP+FP Engineer

    Gibbens Drake Scott, Raytown, MO
  • Civil Engineer

    RBF Consulting, San Diego, CA + LANDSCAPE ARCHITECT + Wimmer Yamada & Caughey, San Diego, CA
  • General Contractor

    Rudolph & Sletten, San Diego, CA
  • Animation / Image Consultant

    Arnold Imaging, Kansas City, MO
More Specs Less Specs
© Ace Aerial Photography
© Ace Aerial Photography

Text description provided by the architects. The NOAA Southwest Fisheries Science Center was recently completed by a Gould Evans-led design team, creating a world-class facility that will help recruit talented scientists and support ongoing research for the conservation and management of the region’s living marine resources. The LEED Gold certified building represents a site-specific approach to sustainable design, with architectural features that set a local benchmark for energy efficiency and connect scientists to the environment they are so dedicated to preserving.

© Assassi Productions
© Assassi Productions

Challenged to relocate an existing facility threatened by coastal erosion, the team designed a stunning new research environment that appears to grow from the surrounding bluffs. The building is perched at the head of the La Jolla Canyon, a bathymetric feature that provides researchers with access to the deep Pacific Ocean. The architecture reacts to this topography, utilizing massing anomalies to create outdoor gathering spaces, rooftop terraces, and courtyards that reinterpret the beloved “courtyard culture” of NOAA’s former facility.

Section
Section

The 124,000 square foot building was inserted into a steep contour to maintain ocean views from the road above and efficiently accommodate a complex program of offices, laboratories, conference rooms, parking, a library, and a 528,000 gallon ocean technology development tank – the largest of its kind in the world. Through its siting, materiality and use of green space, the five-story building never appears larger than three stories from the exterior. It also never seems taller than three stories to the scientists who work there, fostering a feeling of scientific community.

© Assassi Productions
© Assassi Productions

For a building dedicated to marine ecosystem health, sustainable design was critical. However, laboratories consume about five times more energy per square foot than a typical office building. To offset this, the building has narrow floor plates that permit daylight to permeate the spaces, fan-assisted natural ventilation, and high-efficiency equipment and lighting. The green roof has been planted with a variety of native species, including coastal chaparral and sage.  Solar shading on the west- and south-facing windows contribute to reducing the building’s cooling loads to 69% less than that required by ASHRAE 90.1-2004 standard. A large photovoltaic array on the roof offsets 7% of the building's energy needs: equivalent to the energy that would power 40 typical houses in the region. Altogether, these features reduce projected energy use by 33% compared to similar buildings.

Floor Plan
Floor Plan

Sarah Mesnick, Marine Mammal Ecologist/Science Liaison at the NOAA Southwest Fisheries Science Center highlights another important benefit, “Our staff will thrive with the combination of fresh air and natural light in their offices, as well as the open spaces which promote interaction, creating both a wonderfully healthy and scientifically productive place to work.”

© Assassi Productions
© Assassi Productions

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 8901 La Jolla Shores Drive, Scripps Institution of Oceanography, La Jolla, CA 92037, USA

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "NOAA Southwest Fisheries Science Center / Gould Evans" 21 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/557721/noaa-southwest-fisheries-science-center-gould-evans/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.