the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Temporal Installations
  4. United States
  5. MARC FORNES / THEVERYMANY
  6. 2014
  7. Marc Fornes & THEVERYMANY Fill Storefront with Immersive, Ultra-Thin Shell Structure

Marc Fornes & THEVERYMANY Fill Storefront with Immersive, Ultra-Thin Shell Structure

  • 01:00 - 14 October, 2014
Marc Fornes & THEVERYMANY Fill Storefront with Immersive, Ultra-Thin Shell Structure
Marc Fornes & THEVERYMANY Fill Storefront with Immersive, Ultra-Thin Shell Structure, © Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

Marc Fornes & THEVERYMANY has constructed a light-weight, ultra-thin self-supported shell structure augmented by artist Jana Winderen’s engineered sounds at the Storefront for Art and Architecture in New York City. Now on view through November 21, the “Situation Room” presents itself, as Storefront describes, "a vibrating sound experiment that that aims to transform architecture into animated sensible form."

“The overall form is an aggregate of twenty spheres of incremental diameters, combined to create an envelope of experiential tension, a sort of sublime dialogue between the comfort of the known and an uneasy interaction with the unknown,” described Fornes. “The resultant morphology resonates with a series of distributed transducers and lighting sources playing out through streams of porosity derived from structural stress flows across the elements.”

More images and information about the “Situation Room,” after the break.

© Miguel de Guzmán © Miguel de Guzmán © Miguel de Guzmán © Miguel de Guzmán + 15

© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

From the architect: The envelope is created out of boolean operations merging the spheres and lending rigidity through the inherent double curvature, while best allowing for storage through nesting of incremental radii. The inverted curvature of smoothed sphere-intersections provide additional reinforcement while blending with a series of internal rhizomatic networks derived from convergent sphere points. The internal networks subdivide and recombine, eventually resolving into columns that carry down-loads to the ground,. The apparent complexity of the internal morphology is a direct result of the dense aggregate of spheres, creating a rich repertoire of spatial conditions exemplified by compression/expansion, hierarchies and branching, knotting, coves…

© Marc Fornes & THEVERYMANY
© Marc Fornes & THEVERYMANY
© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

Stress flows from structural analysis are used for directional fitness by a series of distributed agents crawling its morphology. Their trails are eventually materialized into non-linear aluminum stripes, while gaps within the force flows are translated into aperture.

© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

The spatial experience is augmented through ten-channels of resonant sounds propagated across the structural surface, operating here as a membrane for distributed transducers. The system set-up provides a large scale inhabitable instrument-apparatus of play for both composer and visitor.

© Miguel de Guzmán
© Miguel de Guzmán

Spatial envelope, acoustic-membrane, structural-performance, assembly-parts and distributed lighting are unified and amalgamated through a coat of neon-effect, blurring one's perception of the known.”

Top Diagram. Image © Marc Fornes & THEVERYMANY
Top Diagram. Image © Marc Fornes & THEVERYMANY
  • Architects

  • Location

    97 Kenmare Street, New York, NY 10012, USA
  • Computation / Assembly

    MARC FORNES & THEVERYMANY
  • Sound Composition

    Jana Winderen
  • Fabrication

    bengal.fierro
  • Organizers

    Storefront for Art and Architecture
  • From

    Sat, 04 Oct 2014
  • Until

    Fri, 21 Nov 2014
  • Venue

    Storefront for Art and Architecture NYC
  • Supporters

    Robert Rauschenberg Foundation
  • Project Year

    2014
  • Photographs

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Marc Fornes & THEVERYMANY Fill Storefront with Immersive, Ultra-Thin Shell Structure" 14 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/557215/marc-fornes-and-theverymany-_-storefront-with-immersive-ultra-thin-shell-structure/> ISSN 0719-8884