the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. YH2 Architecture
  6. 2007
  7. NB20º5 / YH2 Architecture

NB20º5 / YH2 Architecture

  • 00:00 - 12 April, 2010
NB20º5 / YH2 Architecture
NB20º5 / YH2 Architecture

NB20º5 / YH2 Architecture NB20º5 / YH2 Architecture NB20º5 / YH2 Architecture NB20º5 / YH2 Architecture + 27

  • Architects

  • Location

    Grande-Anse, Canada
  • Project Team

    Benoit Boivin, Marie-claude Hamelin, Loukas Yiacouvakis
  • Owner And Builder

    Jocelyn Jean
  • Area

    1000.0 m2
  • Project Year

    2007

Text description provided by the architects. With simple, spare lines inspired by the vernacular architecture of the Maritimes, the structure is composed of two wings made of sheet metal and wood, built directly on the ground in the centre of a natural clearing.

Instead of meeting at a traditional 90° angle, the two blocks comprising the building have been set an additional 20°5 further apart, opening the house towards the clearing, the afternoon sun and the breeze off Chaleur Bay.

The first block is the house itself, an open area under a peaked roof for the living room, dining room and bedroom.

The second block, similar to the first, is the all-white painting studio, bathed in light and open to nature through large glass doors.

The space joining the blocks features a large deck made of larch, while inside the two wings meet in the kitchen, a transitional space that can be either inside or outside, thanks to the two large glass garage doors installed on either side.

A nature retreat, open to the great outdoors when the occupants are in residence, NB20°5 can be closed up like a box during their absence, thanks to the cedar shutters and sliding barn doors that cover all the openings. The house/studio then goes into hibernation mode, just like animals, thereby keeping energy costs to a minimum. To prevent any moisture build-up when the house is not being heated, the interior is constructed entirely of locally sourced, mould-resistant materials: wood (no plaster or drywall) and concrete.

Publication material via v2com

View the complete gallery

About this office
YH2 Architecture
Office
Cite: "NB20º5 / YH2 Architecture" 12 Apr 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/55704/nb20%25c2%25ba5-yh2-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.