the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Puerto Rico
  5. Díaz Paunetto Arquitectos
  6. 2012
  7. GELM Annex / Díaz Paunetto Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

GELM Annex / Díaz Paunetto Arquitectos

  • 01:00 - 15 October, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
GELM Annex / Díaz Paunetto Arquitectos
GELM Annex / Díaz Paunetto Arquitectos, Courtesy of Díaz Paunetto Arquitectos
Courtesy of Díaz Paunetto Arquitectos

Courtesy of Díaz Paunetto Arquitectos Courtesy of Díaz Paunetto Arquitectos Courtesy of Díaz Paunetto Arquitectos Courtesy of Díaz Paunetto Arquitectos + 16

  • Arquitectos

  • Ubicación

    Corozal, Puerto Rico
  • Architect in Charge

    Víctor Díaz Paunetto
  • Área

    256.0 m2
  • Año Proyecto

    2012
  • Fotografías

    Courtesy of Díaz Paunetto Arquitectos
  • Colaboradores

    Víctor Díaz Paunetto AIA, Ariel Santiago AEE, Alberto de la Cruz AEE, Néstor Lebrón AEE, Jimme Vélez, Danniely Staback,
  • Ingeniero Consultor

    Roberto Agramonte PE
  • Electromecánico

    Francisco Mate PE
  • Cliente

    PuertoRican Family Institute, Inc.
  • More Specs Less Specs
Courtesy of Díaz Paunetto Arquitectos
Courtesy of Díaz Paunetto Arquitectos

Text description provided by the architects. The project involves a second commission from the Guardería Ecológica La Mina. Like the first commission, the structure was in a state of neglect for 20 years, where it was once part of a set of structures devoted to vocational training facilities and then volunteer corps. The building was used as a sports and recreation hall on the first floor and cosmetology salon on the second. The structure is a typical module of pre-designed concrete used by the Department of Education for school expansions since the 1960s, with a second floor in block walls and a wooden roof that was completely collapsed when we arrived at the project. Being an ecological school, the building footprint should remain unchanged and so it was not demolished, even though this idea was tempting, instead the school was completely recovered.

Courtesy of Díaz Paunetto Arquitectos
Courtesy of Díaz Paunetto Arquitectos

The structure would now serve as a multipurpose room where the school could offer meetings for parents, seminars and training for teachers, among other uses, as well as storage on the first floor to support other schools in the area belonging to the client.

Courtesy of Díaz Paunetto Arquitectos
Courtesy of Díaz Paunetto Arquitectos

The building had some big challenges in terms of costs and timing given that only 6 months were granted for its design and construction, a concept under which the commission was requested. In terms of design, the second floor had the potential to have a commanding view of the original nursery, consisting of one floor only and the recreation area for children. A concrete slab roof that extended up the staircase was created to provide shelter from the rain and sun, and a glass volume was designed towards the vegetation and the play area. In formal terms this volume would act as a screen or display for the nursery, creating different readings while allowing light to enter the space and enjoy the views. The challenge of harmonizing the rest of the structure bordered on its demolition, so we decided to line the building in a weathering steel cladding, a high durability and low maintenance material, drilled with a pattern allusive of the bamboos surrounding it. This allows light to filter into the space and establishes a dialogue with the environment. Colored glass panes were incorporated into the sliding glass doors, alluding to the colors used in the nursery, which bathe the interior with color.

Diagram
Diagram

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Díaz Paunetto Arquitectos
Office
Cite: "GELM Annex / Díaz Paunetto Arquitectos" [Anexo GELM / Díaz Paunetto Arquitectos] 15 Oct 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/556779/gelm-annex-diaz-paunetto-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments