We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Zinsganshina House / Bailorull ADD+

Zinsganshina House / Bailorull ADD+

© José Hevia© José Hevia© José Hevia© José Hevia+ 18

Sant Cugat del Vallès, Spain
  • Architects: Bailorull ADD+
  • Area Area of this architecture project Area:  289
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs
    Photographs:  José Hevia
  • Authors:Manuel Bailo Esteve, Rosa Rull Bertrán
  • Architect In Charge:Josep Puigdemont Vinyals, Javier Jiménez Iniesta
  • Technical Architect:José Antonio Quesada Checa
  • Client:grupo MARCOVE
  • Budget:500.000€
  • Project Started:june 2012
  • City:Sant Cugat del Vallès
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© José Hevia
© José Hevia

Text description provided by the architects. It is a house that would prefer to be more stuck in the ground. A house which seeks for its roots in a very clear and determined way. Radically deprived of any act that may hinder its real interest: the feet on the ground and the roof in the sky. The concrete structure and its screens end up defining the space almost prematurely; and the ceramic deck collects the reflections of the sun and the clouds. In this house the domestic space remains between the structure and the landscape.

Floor Plan
Floor Plan

The plot, that has a complex geometry as a result of being a residue of a residential zone, will end up positioning the house and the program. The house is organised in two floors. In the first level, at street level, the house, which contains a more public program, grabs to the ground thanks to the structure of the concrete walls. In the second level, hanging over the garden, are placed the rooms, which, thanks to the white ceramic layer of the house, camouflage with the clouds.

© José Hevia
© José Hevia

The interior of the house is organized around a double height central space that intertwines in a spiral way the ground level with the vitrified ceramic clouds. Modern architecture has made the roof one of the house’s appearance fundamental defining elements.

Diagram
Diagram

The Zinganshina house has allowed us to debate on the questions raised by Le Corbusier in announcing the need to understand the roof not only as a protective cover water element but also as the fifth facade and as a space. An issue that has reached our days, when, recently, the roof has overcome the requirement of having to be necessarily designed flat to be contemporary.

© José Hevia
© José Hevia

The Zinganshina House has given us the opportunity to transform the roof in the element that defines the image of the house. We haven’t proposed a flat roof, but instead a pitched roof that determines the exterior volume and the interior space of the house. A roof coated with vitrified enameled and matt hexagonal tiles that protect the roof slab.

The hexagonal pieces are modern white, as could not be otherwise.

© José Hevia
© José Hevia

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Zinsganshina House / Bailorull ADD+" 14 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/555957/zinsganshina-house-bailorull-add> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.