the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Japan
  5. Jun Aoki & Associates
  6. 2013
  7. Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade Renewal / Jun Aoki & Associates

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade Renewal / Jun Aoki & Associates

  • 00:00 - 14 October, 2014
Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade Renewal / Jun Aoki & Associates
Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade Renewal / Jun Aoki & Associates, © Daici Ano
© Daici Ano

© Daici Ano © Daici Ano © Daici Ano © Daici Ano + 10

  • Contractors

    Taisei Corporation Permasteelisa Japan K.K.
  • Number of Stories

    LV façade 1-8F, LV interior 1-3F
  • More Specs Less Specs
© Daici Ano
© Daici Ano

Text description provided by the architects. The new façade of Louis Vuitton Matsuya Ginza is inspired by the history of Ginza, the city that used to be known for its art deco design. Ginza was the entrance of Tokyo, adjacent to Shimbashi, from which the very first railway station of Japan stretched to the port and led to the foreign Country. The “modern” atmosphere the forefront Ginza acquired derived from art deco patterns in relation to edo-komon, the pattern of traditional Tokyo and the highly abstract and stylized geometric pattern in repetition.

© Daici Ano
© Daici Ano

Based on Louis Vuitton’s damier, which also is a repeated geometric pattern, the façade of Louis Vuitton Matsuya Ginza becomes our first softer version of damier, imbued with delicacy and richness that is found in organism.

© Daici Ano
© Daici Ano

From edo-komon to art deco. Art deco to the soft damier. This is a journey to the history of Ginza.

© Daici Ano
© Daici Ano

Gentle bulges and dents elaborate the façade of opal beige reliefs. With these pattern, the façade reveals various appearances in sunlight, and also during the night, the LED lights behind the reliefs lit the façade to render another expression reminiscent of Louis Vuitton’smonogram.

© Daici Ano
© Daici Ano

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Louis Vuitton Matsuya Ginza Facade Renewal / Jun Aoki & Associates" 14 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/555735/louis-vuitton-matsuya-ginza-facade-renewal-jun-aoki-and-associates/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Daici Ano

日本路易▪威登旗舰店翻新设计/ Jun Aoki & Associates

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.