A House for the Best Years / Biro Gašperič

A House for the Best Years / Biro Gašperič

A House for the Best Years / Biro Gašperič - WindowsA House for the Best Years / Biro Gašperič - WindowsA House for the Best Years / Biro Gašperič - Windows, Door, FacadeA House for the Best Years / Biro Gašperič - Windows, Fence, Forest+ 26

Velesovo, Slovenia
  • Architect In Charge : Matej Gašperič
  • Supervision : Anri, Uroš Rigler
  • Project Management : Anri, Uroš Rigler
  • Mechanical Engineer : Boštjan Rant
  • Electrical Engineer : Jakob Lovšin
  • Interior Designer : Matej Gašperič
  • Site Area : 1116 sq m
  • Total Floor Area : 155 sq m
  • Cost Of Construction : 1.600,00 eur / sq m
  • Project Management : Anri, Uroš Rigler
  • Mechanical Engineer : Boštjan Rant
  • Electrical Engineer : Jakob Lovšin
  • Interior Designer : Matej Gašperič
  • City : Velesovo
  • Country : Slovenia
More SpecsLess Specs
A House for the Best Years / Biro Gašperič - Fence
© Virginia Vrecl

Text description provided by the architects. KEY NOTE
A house was designed to be a perfect host to an experienced couple and their list of expectations and personal preferences. With kids all grown up the parents namely transformed back into a pair. Kids will be back of course, but now only as visitors.

A House for the Best Years / Biro Gašperič - Shelving, Sofa
© Virginia Vrecl

LOCATION

A house lies on the slope beneath the mountains where the village’s tissues have grown into the greenery of meadows and fields. The house puts an end to one of the stellar limbs of village’s ground plan. It thoughtfully fades pointy ridges of mountains and typical alpine roofs into a smooth gradation of flat surfaces that reflect the plan of the ground. At the east end of the site intense green indicates a brook near by. On the north there’s a lonely apple tree bowing its crown into the prevailing wind direction. Everything there heads north.

Section

DESIGN

This one directional sight led to the creation of non-conflicting stream of house’s volume. It is long and thin. The house humbly follows the natural slope but does not get higher at any point. It keeps its volume proportion fixed in height all the way up giving it a distinctive, unique look.

A House for the Best Years / Biro Gašperič - Beam
© Virginia Vrecl

STRUCTURE AND LEVELS

All of its three levels are functional and continue in one single direction or flow. But, presumably natural vertical is in this case translated horizontal installation of volumes. The view from the porch opens into a clear, airy interior that gathers and keeps all of the sunrays from the south and transfers them deeper into the structure of continuous spaces. Different levels follow with only a few steps in between.

Floor Plan

USER EXPERIENCE

It is a house for two, but only a brief thought makes us understand, the two need just as much components to function as do four or six. The only difference is the frequency of use, path crossings and different timings of use especially in common spaces. The hall so became a special mix of storage, washroom, bathroom and bedroom free flux spaces that morph according to the way of use.

A House for the Best Years / Biro Gašperič - Windows
© Virginia Vrecl

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "A House for the Best Years / Biro Gašperič" 08 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/554570/a-house-for-the-best-years-biro-gasperic> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.