the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Chan Architecture
  6. 2014
  7. Artist's Studio / Chan Architecture

Artist's Studio / Chan Architecture

  • 01:00 - 6 October, 2014
Artist's Studio / Chan Architecture
Artist's Studio / Chan Architecture, © Folded Bird Photography
© Folded Bird Photography

© Folded Bird Photography © Folded Bird Photography © Folded Bird Photography © Folded Bird Photography + 10

  • Builder

    Dick Reynolds Building
  • Structural Engineer

    Richard Linguard Consulting Engineers
  • Building Surveyor

    Wilsmore Nelson Group
  • Landscape

    Phillip Johnson Landscapes
  • More Specs Less Specs
© Folded Bird Photography
© Folded Bird Photography

Text description provided by the architects. This project is an artist's studio in the backyard of an existing house in Thornbury, which was done in collaboration with Phillip Johnson Landscaping. The brief was to create a beautifully detailed, creative space for painting and sculpturing that would encourage and inspire creativity. The studio was to sit comfortably within an organic landscape design which included a natural pool that did not require chlorine, a waterfall and creek, which was to provide a recreational space for the children.

© Folded Bird Photography
© Folded Bird Photography

The external materials chosen for the studio were all natural materials with an emphasis on timber that would silver over time, making it blend in with the timbers, water and rocks of the landscape.  Internally, the blackbutt flooring and plywood were used on the floors, walls and ceiling not only as a robust surface for artwork, but to blur the traditional boundaries of floors, walls and ceiling so that it did not feel like a conventional residential space.  Instead, the result is a unique, sculptured space that is warm and textured, designed for indirect light ideal for painting and sculpture.

© Folded Bird Photography
© Folded Bird Photography

The roof of the studio was used to warm the water of the pool in the colder months, whilst the water from the roof ran down the decorative rainchain into the pool to replace the water that was lost through evaporation.  The overflow of the pool was connected to a creek that run through the backyard, connecting the different areas of the landscape.

© Folded Bird Photography
© Folded Bird Photography

View the complete gallery

About this office
Cite: "Artist's Studio / Chan Architecture" 06 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/553370/artist-s-studio-chan-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.