All
Projects
Products
Events
Competitions

Anchorena / Proyecto C

Anchorena / Proyecto C

© Gustavo Sosa Pinilla © Gustavo Sosa Pinilla © Gustavo Sosa Pinilla © Gustavo Sosa Pinilla + 19

Apartments  · 
Vicente López Partido, Argentina
  • Structure Engineer

    Pedro Gea
More Specs Less Specs
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

Text description provided by the architects. The project is in a site in La Lucila with a double facade. It is a concrete volume that through a four meter lateral setback, allows us to develop 4 units per floor on the first three floors and 6 duplex units on the fourth and fifth floors.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

In the front and back, the units are oblong and have two bedrooms, with three window panes and three rails that allow the integration of the exterior with the social area of the apartment. The units facing the side setback have terraced expansions with an individual barbecue.

Typical Floor Plan
Typical Floor Plan

The building is expressed as it is. The concrete structure is left exposed, forming a play of cantilevers, solids and voids, depressions clad with Venetian mosaic, tensions between brackets and beams that do not touch, etc. The facades are completed with aluminum windows and a steel railing that runs on the three sides of the building. In the party wall there are two patios that allow a semi-covered circulation on each floor. The circulation was designed in an playful way, with a graphic design of large fonts and green as a contrasting color with the party wall plastered with a black texture.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

The ground floor is open and is given a careful architectural treatment. It has 19 car spaces and common services in the back (swimming pool, sundeck and changing room) that by a set of circular beds gains privacy to enjoy the interior of the block. The ceiling has circular light grooves that replicate the diameters of the beds in the other horizontal plane of the plan. Towards the street, the space ends with a wooden fence/gate that generates a controlled permeability. From the street, it appears as a wooden gate that over time, will look increasingly like the concrete of the project.

Cross Section
Cross Section

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Doctor Tomás Anchorena 757, Buenos Aires Province, Argentina

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Anchorena / Proyecto C" [Anchorena / Proyecto C] 07 Oct 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/553223/anchorena-proyecto-c/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.