the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. gh3
  6. Street House / gh3

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Street House / gh3

  • 01:00 - 6 October, 2014
Street House / gh3
Street House  / gh3, © Raymond Chow
© Raymond Chow

© Raymond Chow © Raymond Chow © Raymond Chow © Raymond Chow + 18

  • Architects

    gh3
  • Location

    Toronto, Canada
  • Project Team

    Pat Hanson, Diana Gerard, Louise Clavin, Raymond chow
  • Photographs

© Raymond Chow
© Raymond Chow

Text description provided by the architects. A minimal yet radical architectural strategy transforms a landmark Edwardian residence in South Rosedale. The challenge of modernizing the historically designated Street House, designed by architect William Alexander Langton for Mrs. Elenor Street in 1908, began with a single surgical gesture that unlocks the constricted formal plan to become a spatially flowing, light-filled home, suited to contemporary family life.

© Raymond Chow
© Raymond Chow

Responding to the exceptional original detailing, two methods reconcile old and new: shearing (where old and new are juxtaposed and contrasted with sharp delineation) and co-existence (merging and co-existence of modern and historic details where historic merit calls for respectful reinstatement).

© Raymond Chow
© Raymond Chow

Spatial Flow

Fluid connectivity between rooms and floors was the ambition of a radical, surgical planimetric strategy, which overwrites a compartmentalized configuration whose servants’ quarters and formal delineation between front and back of house remained vestiges of another era.

© Raymond Chow
© Raymond Chow

Modernizing the spatial potential of an L-shaped Edwardian plan, the transformation opens the back of the house and lowers the floor level to unlock views back on itself and connect to a new courtyard. Within, it introduces a fluid interior spatial flow connecting the more formal west wing to the everyday east wing through a light-filled gallery. The insertion of a white stair connects vertically, its sculptural modern form using the Edwardian openings and proportions as light-source and foil.

First Floor Plan
First Floor Plan

Shearing and Contrast

The central surgical act is the excision of the exterior brick back wall of the house. This sharp delineation allows the robust articulated brick exterior to be retained, while the interior becomes reductionist and focuses on essential elements of light, proportion and volume. This ‘shearing off’ is expressed through new brick soffits that visually resolve chimney and second floor stair and float above the sharp steel line between original and new.

© Raymond Chow
© Raymond Chow

The lower part of brick exterior walls are replaced with super scaled glazed walls enhancing connectedness to the site. A new concrete plinth creates a new two-sided courtyard aligning the outdoor space with interiors. Within, sharply contrasting elements include razor thin-aluminum fins that notionally cut through restored crown moldings and wainscoting to achieve pristine full-height openings that connect the formal rooms of the ground floor.

© Raymond Chow
© Raymond Chow

Selective Revelation and Co-Existence

Throughout the house, the beautifully constructed layers of the original structure are revealed then celebrated. The design articulates the surface record of the house’s auspicious history, to achieve a light-filled well-proportioned balance between past and present. Certain features are stripped back to bare brick, with traces of the past left behind as evidence the building has been cared for and adapted over the years, with each generation adding its own layer to a unique history.

© Raymond Chow
© Raymond Chow

Most expressive of this is the north gallery wall, a palimpsest of previous openings and floor levels. The renovation leaves untouched brick joist pockets, a jack arch, a black brick stringcourse, and exposes the lesser-valued yellow brick of an unearthed original wall. This historical narrative is washed in light by larger-scaled transparent openings of the modern intervention.

© Raymond Chow
© Raymond Chow

View the complete gallery

About this office
gh3
Office
Cite: "Street House / gh3" 06 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/552891/street-house-gh3/> ISSN 0719-8884