the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. South Africa
  5. Paragon Architects
  6. 2013
  7. 105 Corlett Drive / Paragon Architects

105 Corlett Drive / Paragon Architects

  • 01:00 - 5 October, 2014
105 Corlett Drive / Paragon Architects
© Andrew Bell
© Andrew Bell
  • Architects

  • Location

    105 Corlett Drive, Johannesburg, 2196, South Africa
  • Architect in Charge

    Anthony Orelowitz, Carla Soudien, Kate Keightly-Smith, John Peska, Yumna Ismail, Tom Hill
  • Project Year

    2013
  • Photographs

© Andrew Bell © Andrew Bell © Andrew Bell © Andrew Bell + 14

  • Developer

    Buffet Investments
  • Structural Engineer

    Sotiralis Consulting Engineers - Andries Denner
  • Quantity Surveyor

    Schoombie Hartman
  • Electrical Engineer

    Aftek Consulting Engineers - Sidney de Jongh
  • Wet Services

    Ramsden Consulting - Scott Ramsden
  • Air conditioning

    Adaptive Resource Engineering – Carel Schaap
  • Fire Protection

    Trevor Williams Consulting Engineers – Julius Machaba
  • Project managers

    Baseline Project Management – Matthew Rautenbach
  • Town planner

    Gavin Edwards
  • Landscaping

    Insite Landscape Architects – Karen James
105 Corlett Drive / Paragon Architects, © Andrew Bell
© Andrew Bell

Text description provided by the architects. Design Concept

Project Architect Carla Soudien, describes the conceptual approach: “The concept of the building is derived from a number of sources including the location and context, the choice of materials and the accommodation requirements. The prime site offers an opportunity to generate a jewel box of crafted materials including glass and the Arcelor Mittal Caïman cladding for the cones. Computer software was used to generate a taut collection of forms that challenges the traditional expressions of materials like concrete and glass. Extensive planting on the podium also softens the structure for the inhabitants.”

© Andrew Bell
© Andrew Bell

Carla says the design is based on a glazed box which appears to float, supported by the three conical forms. The cladding provides a glimmering effect that is achieved with changing light qualities. Additionally it could hold the required form while other materials could not. On the north and south elevations a reflective laminated Solarshield S30 glass has been specified. On the east and west elevations a tinted Eclipse Grey Advantage glass has been specified. Ivan Lin assisted with glass specification vis à vis sound insulation, advising that laminated glass could achieve the insulation performance for the allocated budget.

© Andrew Bell
© Andrew Bell

General description

This is a two storey office building sitting atop a 3 storey parking podium, separated by double volume metal clad cone forms. The office space is an elongated flattened concrete and glass form enclosed by wrapped ends, which are punctuated with vertical slits, with the east elevation champfered in plan to follow the site boundary. The conical forms are double volume and include the reception and training spaces. The parking provides for 190 bays.

Floor Plan
Floor Plan

Building Elements

Base Podium

This rectilinear box is constructed from a brickwork and concrete enclosing element with a coated aluminium infill panel. Below this are panels of African Blue Slate Riven Walling as a contrasting ‘band’ to break up the scale of the basement’s bulk.

© Andrew Bell
© Andrew Bell

  

External floor finishes

Polished concrete walkways with a saw-cut pattern and inlays of slate tiles are placed at the entrances, in a pattern similar to the riven walling on the basement façade. Beyond this lies the infill landscaping which is xeriscaped using indigenous, low maintenance plants with tall grass-like planting on the perimeter to soften the edge of the building and the balustrades. The roof landscaping matches the ground floor podium with a combination of polished concrete walkways and similar planting.

Floor Plan
Floor Plan

Concrete and glazed office box

The concrete box form accommodates two levels of offices and is characterised by its wrapped ends with striking slot windows making vertical ‘slashes’ in the form. The dark glass in the slot windows contrasts with the matt texture of the concrete box.

© Andrew Bell
© Andrew Bell

The main glazed façades are single glazed in a slightly reflective glass, in an effort to move away from a very black glass which complies with heating, cooling and glare requirements, but without compromising on performance.

The Cones

A network of steel columns is clad in a layer of galvanized sheeting which forms the weather line with the final cladding of the silver CaÏman on a special sub structure made up of ‘omega rails’, which forms a gap between the cladding layers for ventilation. The steel structure was workshopped between structural engineering, a 3D model of the steel structure submitted by the steel sub-contractor and overlaid onto the Revit model for co-ordination and then approved. This proved to be challenging to co-ordinate the process between steel, cladding and glazing subcontractors, with each junction being unique because of the unusual forms.

© Andrew Bell
© Andrew Bell

The glazing in the cone forms is a highly reflective glass Solarshield S10 Silver, for the narrow strip windows and dark glass at the entrance shopfronts to accentuate the folding forms of the cones.The roof cones have a lightweight sheet roof on a steel structure with a flat concrete roof over the stairs and lift shafts.

The internal walls of the cones are skimmed and painted dry walling, in sculptural forms which appear to be folding and pull away from the structure in places to make dramatic envelopes of space. The windows are punctured in the walls, with slanted sills and tapered reveals, with an almost Gothic feel.

© Andrew Bell
© Andrew Bell

Lighting

Each cone has a band of lighting at the base and head to create a sensation of floating, so that at night they appear to be detached from the concrete forms above and below. The ground floor podium has winding strips of cold cathode lighting in the soffit which will lead the user to the entrance doors and enhance the playful forms of the cone structures. The reception cone has a striking barrisol light insert in the ceiling bulkhead to create a ‘spaceship-like’ glow.

© Andrew Bell
© Andrew Bell
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "105 Corlett Drive / Paragon Architects" 05 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/552450/105-corlett-drive-paragon-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments