the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Colombia
  5. Obranegra Arquitectos
  6. 2013
  7. El Carajo House / Obranegra Arquitectos

El Carajo House / Obranegra Arquitectos

  • 00:00 - 25 September, 2014
El Carajo House / Obranegra Arquitectos
El Carajo House / Obranegra Arquitectos, © Nicolás Mántaras
© Nicolás Mántaras

© Isaac Ramírez © Isaac Ramírez © Nicolás Mántaras © Isaac Ramírez + 23

  • Coordinadores de Proyecto

    Carlos A. Holguín Suescún, Carolina Vélez Duque
  • Colaboradores

    Alejandro Ochoa Gómez, Juan Camilo Llano
  • Maquetas

    María Posada Martínez
  • Constructor

    Juan Pablo Cardona
  • Residente de Obra

    Adriana Tamayo G.
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. El Carajo house is located in Los Salados ecological park in La Fe dam, 30 miles south-east of Medellin. Its core values are rooted in respectful dialogue with the environment, promoting multiple relationships with the landscape and in the translation of elements of traditional architecture, in line with the demands of contemporary life components.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Elevation 2 Elevation 1 Site Plan Roof Plan + 23

Make part of landscape

The particular place with its geographic, landscape and environmental characteristics, were determinant in the volumetric configuration, the siting and spatial layout of the house.

© Isaac Ramírez
© Isaac Ramírez

The north facade (convex) is composed of concrete walls, pierced by deep openings that frame the surrounding landscape and accompany the main circulation. In the center of this façade a black volume (vestibule) stands to provide access and help organize the interior circulation. On the side walls, small openings allow a more intimate relationship with vegetation. More transparent and open to the landscape, the south facade has a slight concavity as an attempt to dialogue with the organic form of the dam. The roof bends to face the dam separating itself from the facade and creating a gap under the eaves, a threshold that reduces tension between interior and exterior.

The house is therefore a simple horizontal volume that sits gently following the way of natural terrain, in order to become an element of the landscape.

Cross Section
Cross Section
© Nicolás Mántaras
© Nicolás Mántaras

Celebrating the tradition

The longitudinal configuration of the house facing the landscape through a wide corridor, refers to the traditional types of Colombian Andes’ architecture. From a distance the building is perceived as an ordinary house but when approaching the particular details become visible responding to the requirements of contemporary living and the specific desires of its inhabitants.

Both owners and architects agreed to develop a country house away from the standards of urban housing and achieve a cozy and comfortable space for relaxation. That was how it was decided to build the house with natural materials that act in consonance, noble materials and touchable to the sight materials that show their age at the time like the concrete made with local sand, unpolished wood and stones from the region when in contact with the light were able to produce a warm atmosphere and a natural feel in the space.

© Carlos Pardo
© Carlos Pardo

Bioclimatic Design

When placed over the Andes at an altitude of 2,100 meters above sea level, the temperature ranges between 12 ° C in the morning and over 22 ° C in the afternoon. This condition led us to propose passive ventilation and lighting solutions, thinking in avoid the use of additional technologies that demand unnecessary energy and high costs.

The roof leans towards the rising sun with the intention of capturing solar energy and heat the house in the morning. In the opposite direction of the inclination, the height attained by the cover facilitates air circulation throughout the day by maintaining a constant temperature inside. The wide eaves also help protecting the facades of the heavy rain and insolation. Additionally they allow continuous windows on top of the volume of concrete, allowing light controlled entry into interior spaces giving a natural feel.

© Alejandro Ochoa
© Alejandro Ochoa

View the complete gallery

About this office
Obranegra Arquitectos
Office
Cite: "El Carajo House / Obranegra Arquitectos" 25 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/550466/el-carajo-house-obranegra-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Nicolás Mántaras

El Carajo住宅/ Obranegra Arquitectos