the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Studio Prototype
  6. 2013
  7. House W / Studio Prototype

House W / Studio Prototype

  • 01:00 - 29 September, 2014
House W / Studio Prototype
House W / Studio Prototype, Courtesy of Studio Prototype
Courtesy of Studio Prototype

Courtesy of Studio Prototype Courtesy of Studio Prototype Courtesy of Studio Prototype Courtesy of Studio Prototype + 19

  • Architects

  • Location

  • Design Team

    Jeroen Spee, Jeroen Steenvoorden
  • Project Team

    Gijs van Suijlichem, Titus Lammertse, Jan Paulus Hoogterp, Jan van der Schaaf
  • Area

    270.0 sqm
  • Project Year

    2013
Courtesy of Studio Prototype
Courtesy of Studio Prototype

Text description provided by the architects. A charming small house, built last century, stands on the old village road of the Dutch town Duiven. It has recently been passed on to the third generation of a family that is living there. The decision was made by them to thoroughly renovate the house and add a new volume on the backside.

Courtesy of Studio Prototype
Courtesy of Studio Prototype

The new volume formulates a contemporary answer to the existing house. The volumes are slightly shifted from each other, creating a spatial play outside and a framed view towards the street side inside. The new volume functions as a closed mass on the street side, while on the garden-side the dwelling opens up by means of a spacious L-shaped veranda. A large window, with two sliding doors in it, provides the connection with the garden. The chimney is a prominent part of the roof’s shape. As such it has been reinterpreted, and is integrated with both a roof light and a light shaft in one sculptural object.

Elevation
Elevation

The functions flow seamlessly from the old to the new volume. The existing volume is updated by making several functional interventions. All spaces in the new volume are situated around a spacious void. A maximum amount of daylight is permitted here, ensuring an optimal experience of the sculptural space. 

Courtesy of Studio Prototype
Courtesy of Studio Prototype

The façade concept of HouseW consists of diagonal directions and is translated to a timber cladding of western red cedar battens. They are as slender as possible, creating tension with the heavy brick of the existing dwelling. Aluminum profiles are used to attain subtle transitions between materials and spaces. The diagonal pattern is opened up on several strategic positions, working as a privacy screen.

Courtesy of Studio Prototype
Courtesy of Studio Prototype

The architect has taken the role of master builder in the execution phase to guarantee the quality of the special detailing. The house is part of the Dutch self-build-initiative; in collaboration with the architect the inhabitants themselves finished the interior.

Elevation
Elevation

View the complete gallery

Cite: "House W / Studio Prototype" 29 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/550427/house-w-studio-prototype/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Studio Prototype

House W / Studio Prototype