the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Denmark
  5. NORM Architects
  6. 2010
  7. Forest House / NORM Architects

Forest House / NORM Architects

  • 01:00 - 27 September, 2014
Forest House / NORM Architects
Forest House / NORM Architects, © Jonas Bjerre-Poulsen
© Jonas Bjerre-Poulsen

© Jonas Bjerre-Poulsen © Jonas Bjerre-Poulsen © Jonas Bjerre-Poulsen © Jonas Bjerre-Poulsen + 26

© Jonas Bjerre-Poulsen
© Jonas Bjerre-Poulsen

Text description provided by the architects. This private villa is situated on a sloping forest lot in North of Copenhagen. The original structure was a very closed and dark building that did not interact with the beautiful surrounds at all. The task was therefore to completely redo the house and give it an open and airy Scandinavian atmosphere that in choice of materials and architecture engaged with the nature surrounding it.

© Jonas Bjerre-Poulsen
© Jonas Bjerre-Poulsen

The idea was therefore to open up the house as much as possible and let the scenery of the forest be the sole decoration of the interior by framing certain views of the forest and to create an open plan that allowed the different functions of the house to melt together in one continuous flow on the two levels by eliminating the barriers between the different spaces of the house. Only the bathroom has a change in surfaces.

© Jonas Bjerre-Poulsen
© Jonas Bjerre-Poulsen

We wanted to create a combination of utility, purity and a quiet beauty. Motivated by Japanese Sabi values, we used natural materials and earthy colours to add soul and history to shape interestingness rather than a polished and decorated beauty. Combined with the pure white walls, the Scandinavian simplicity of the furniture and the poetry of the Nordic scenery, the house aims to be a sensuous spatial experience.

Floor Plan
Floor Plan

The facade of the house that comes out of the sloping property, with its white walls and thin black window frames that rhythmically breaks the exteriors is inspired by the Wittgenstein House and is a clear and central focal point on the property.

© Jonas Bjerre-Poulsen
© Jonas Bjerre-Poulsen

View the complete gallery

About this office
Cite: "Forest House / NORM Architects" 27 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/548933/forest-house-norm-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.