Hughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners

Hughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners

Hughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners - Facade, Brick, WindowsHughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners - Table, Chair, Shelving, Windows, BeamHughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners - Table, Chair, Windows, BeamHughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners - Windows, Brick, FacadeHughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners - More Images+ 17

Hughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners - Table, Chair, Windows, Beam
© Scott Adams, AIA

Text description provided by the architects. Drawing inspiration from the history of the 26,000-GSF Hughes Plumbing Warehouse, this adaptive reuse project extends its scope beyond that of a traditional renovation. 

Hughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners - Table, Chair, Shelving, Windows, Beam
© Dror Baldinger, AIA

Focused on supporting the revitalization efforts of downtown San Antonio, Overland Partners set out with the goal of transforming a 1918 warehouse into an innovative but functional studio space; in turn the firm was equally and unexpectedly transformed by the building.

Hughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners - Image 21 of 22
Floor Plan Collaboration Space

Collaborative areas integrated into the preexisting structural grid and daylit by clerestories serve as the primary organizational component around which the ground floor studio is arranged. This spatial organization inspires creative collaboration and communication between employees while also facilitating project reviews, client meetings, design charrettes, visiting student critiques, and weekly office-wide lunches.

Hughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners - Image 6 of 22
© Dror Baldinger, AIA

A series of enclosed meeting rooms are strategically located throughout the studio, providing privacy and areas for more focused collaboration. These rooms are clad in raw sheet steel and reclaimed teak, which allude to the industrial past of the building yet are detailed with a refinement that attests to the sophistication and craft of the firm.

Hughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners - Lighting, Facade, Windows
© Scott Adams, AIA

A newly inserted courtyard unfolds beyond the existing brick façade, creating an unexpected public space that opens the building to the street and allows access to adjacent tenant spaces. The courtyard provides natural light and ventilation while expanding the entry sequence from the compressed industrial street edge, which is located along a former railroad corridor. 

Hughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners - Facade, Brick, Windows
© Dror Baldinger, AIA

The existing loading dock openings were fitted with custom perforated steel gates to provide cohesion with the arts and design district that is grounded by the neighboring San Antonio Museum of Art. Referencing the building’s graffitied past, the pattern was generated from a highly pixelated version of Jackson Pollock’s painting Number 14, 1948.

Hughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners - Brick, Facade
© Dror Baldinger, AIA

The project integrates modern systems—including lighting, daylight and motion sensors, a 65 kW photovoltaic solar array, and efficient mechanical systems—while preserving the historic integrity of the building. Concrete salvaged from the building was reused as pavers in the alley, transforming a neglected zone into a functional and refreshing outdoor meeting space.

Hughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners - Table, Lighting, Windows, Chair
© Dror Baldinger, AIA

The Workshop provides a dedicated space for model and mock-up building as well as materials research and fabrication.

Hughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners - Windows, Facade, Courtyard
© Dror Baldinger, AIA

Glass and steel components, such as punched windows and a window wall overlooking the courtyard, were integrated into the existing longleaf pine and brick structure, allowing natural light to infiltrate the warehouse space. 

Hughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners - Brick, Windows, Facade
© Dror Baldinger, AIA

The renovation of the warehouse along the banks of the San Antonio River in the burgeoning River North district of downtown San Antonio has transformed not only a building but an organizational culture and neighborhood, supporting the firm in their mission to influence and transform the world through the practice of architecture.

Hughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners - Windows, Brick, Facade
© Scott Adams, AIA

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:203 East Jones Avenue, San Antonio, TX 78215, USA

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hughes Warehouse Adaptive Reuse / Overland Partners" 21 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/548804/hughes-warehouse-adaptive-reuse-overland-partners> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.