the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Chile
  5. Gonzalo Mardones V Arquitectos
  6. 2014
  7. MO House / Gonzalo Mardones V Arquitectos

MO House / Gonzalo Mardones V Arquitectos

  • 00:00 - 15 September, 2014
MO House / Gonzalo Mardones V Arquitectos
MO House / Gonzalo Mardones V Arquitectos, © Nico Saieh
© Nico Saieh

© Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh + 47

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Text description provided by the architects. MO House is located at an area of steep slope facing the sea coast of Chile in the commune of Zapallar. The house is buried with clearly no intention to interrupt the wonderful view to the horizon from the public road, so it is accessed by stairs and ramps going deep into the mountain to discover again, from inside the house, the sea, coast and breaker.

Site Plan
Site Plan

The access to the house is in the middle level, which contains the public areas of the house: living room, dining room and kitchen. The rooms were located on the ground floor with direct access to the garden; and the main room was designed to be at the upper floor, on a suspended volume that dominates the view and highlights the clear intention of the house to capture the horizon.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

© Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh + 47

The house itself is a big x-axis which is evidenced by the suspended volume that gives measure. Each level of the house has terraces to be protected from the west sun and wind by large eaves and beams.

Detail
Detail

East Elevation First Underground Floor Plan West Elevation Section 9 + 47

Reinforced concrete with added titanium dioxide was the only material used in this housing. The reinforced concrete allows the work to bury, structure in slope, and achieve great structural lights in a seismic country like Chile. Titanium dioxide added to the concrete allows bleaching of this and helps, like trees, to the elimination of toxic gases produced by vehicles. The whole interior of the house has been painted white, with the clear intention of enhancing the natural lighting inside the house, which occurs through windows to the horizon and a series of skylights and light courtyards and ventilation. All the carpentry, windows and doors are made ​​of cedar.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The cover has been carefully worked as a fifth facade finished in white stone, as it is the main facade of the house from the external road. White color in stones of the facade was worked like proper white color of the sea breaker in the coast. In addition, the white roof leaves a bed of air between this one and the slab, protecting it from direct sun, airing it and influencing on the indoor temperature inside the house.

Sketch
Sketch
© Nico Saieh
© Nico Saieh
Cite: "MO House / Gonzalo Mardones V Arquitectos" 15 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/548162/mo-house-gonzalo-mardones-viviani/> ISSN 0719-8884