The New Crematorium, The Woodland Cemetery / Johan Celsing Arkitektkontor

The New Crematorium, The Woodland Cemetery / Johan Celsing Arkitektkontor
© Ioana Marinescu
© Ioana Marinescu
Stockholm, Sweden
  • Architects: Johan Celsing Arkitektkontor
  • Area Area of this architecture project Area:  3000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2013
  • Photographs photographs:  Ioana Marinescu, Erik Hugoson

© Erik Hugoson© Ioana Marinescu© Ioana Marinescu© Ioana Marinescu+ 45

  • Landscape Architect:Rita Illien, Müller Illien Landschaftsarchitekten GmH
  • Construction Engineering:Tyréns AB
  • Hvac:Anders Dahlbeck VVS Konsult AB
  • Electricity:Sonny Svenson Konsult AB
  • Acoustics:!Akustikon AB
  • Client:The Stockholms Cemetery Committee
  • City:Stockholm
  • Country:Sweden
More SpecsLess Specs
© Erik Hugoson
© Erik Hugoson

Text description provided by the architects. The New Crematorium at the Woodland Cemetery, Stockholm. The new crematorium is located in an undulating terrain in a wild wood section of the Woodland Cemetery. Surrounding the building is an area of massive, century old, pines. The building is a compact brick structure about 150 meters away from the major chapel complex by Eric Gunnar Asplund of 1940. The motto of the project in the anonymous international competition in 2009 was ” A stone in the Forest”.

The arrangement of the plan and the characters of the interiors have been major concerns in the design of the new crematorium. The compact figure of the plan gives the staff overview as well as making a limited encroachment in the precious forest. Exposed white concrete has been used for the structure of the building. The aim has been to achieve the robust as well as to give a sense of clemency in the interiors. The concrete is from all-white Danish white cement and with Dolomite cross as ballast. No treatment has been done to the surfaces when the formwork has been dismantled. Thus walls and ceilings give a subtle but palpable sign of the construction process.

Section
Section
Floor Plan
Floor Plan

For acoustics perforated bricks are used in some interiors. Being white glazed they reflect and accentuate the light from the openings and slits in the roof. One of the public spaces in the building is a Ceremony Room where mourners can have a ceremony by a coffin or urn. Inside the building block is an atrium open to the sky where staff can get together at breaks without interferring with mourners. Brick has been chosen for facades and roof to bring the small scale to the surfaces as well as for how it relates to the trunks of the surrounding pines. Mourners and visitors reach the building on a path of large granite slabs that are laid out between the pines. At the public entrance there is a generous brick canopy under which mourners may gather or rest in close proximity of the natural woodland. At the canopy all the surfaces are of brick laid on different edges. They are on the facades, on the ground and cast into the ceiling of the canopy. Adding to the surfaces of brick is one massive load bearing granite column.

© Ioana Marinescu
© Ioana Marinescu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sockenvägen 492, 122 33 Enskede, Sweden

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The New Crematorium, The Woodland Cemetery / Johan Celsing Arkitektkontor" 22 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/547748/the-new-crematorium-the-woodland-cemetery-johan-celsing-arkitektkontor> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.