the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Temple
  4. Singapore
  5. Czarl Architects
  6. 2014
  7. Wat Ananda Metyarama Thai Buddhist Temple / Czarl Architects

Wat Ananda Metyarama Thai Buddhist Temple / Czarl Architects

  • 01:00 - 15 September, 2014
Wat Ananda Metyarama Thai Buddhist Temple / Czarl Architects
Wat Ananda Metyarama Thai Buddhist Temple / Czarl Architects, © MingFu Weng
© MingFu Weng

© MingFu Weng © MingFu Weng © MingFu Weng © MingFu Weng + 21

  • Architects

  • Location

    Block 116 HDB Jln Bukit Merah, 116 Jalan Bukit Merah, Singapore 160116
  • Design Team

    Carl Lim, Anditya Dwi Saputra, MingFu Weng, Nic Chan
  • Area

    1526.0 sqm
  • Project Year

  • Photographs

  • Collaborator

    Logam Designs Pte Ltd – Interiors and Z+N Group Pte Ltd
  • C&S Engineer

    PTS Consultants
  • M&E Engineer

    AE&T Consultants Pte
  • Contractor

    Ang Cheng Guan Construction Pte Ltd
  • Landscape Designer

    Nature Landscapes Pte Ltd
  • Lighting Consultant

    Sharon Lee
  • Cost Consultant

    YSCA Consultancy Singapore Pte Ltd
  • More Specs Less Specs
© MingFu Weng
© MingFu Weng

Text description provided by the architects. Wat Ananda Metyarama Thai Buddhist Temple is the oldest and only Thai  Buddhist  Temple  in Singapore  that  receives royal patronage from the Thai Royal Family . With its long monastic  tradition of ordaining monks, the temple  will celebrate  its 90th  anniversary  since its inauguration by expanding  its  current  facilities  by adding  a new  block  next to its existing historic  Main Shrine. The new  commemorative structure  will have  to  replace  the current  3 storey  Monks Quarters and  will  need  double its current  600 sq.m  built in floor area. The  program for  the extension block not only  calls for  more monks quarters, it would include additional  prayer  halls, meditation centres , Dharma classrooms, a Museum  and an large  space for communal festivities  during key dates in the Buddhist  calendar.

© MingFu Weng
© MingFu Weng

Site Context

Located on the small plot of land on top of a hill site, the temple, with its golden roof and soaring stupas is a distinctive  icon, visible  from its northern and eastern low lying neighbourhood . The temple back against a high way on its west side while its south side faces a strip lush vegetation on a vacant plot of State land.

© MingFu Weng
© MingFu Weng

Design Approach

At the onset  of the project , the Client has specifically requested  that the temple extension should  aspire to not  to follow  the architectural traditions of Thai temples but rather be a “reflection “ of it. The design for the extension block is developed from the narrative of the Buddha attaining his Enlightenment while meditating under a Boddhi tree. Conceptually, the  Boddhi Tree can be considered as  the original House of the Buddha and  the idea  of a tree as a one that shelters,  protects and nurtures springs forth as a key notion of our proposed threefold architectural strategy. The new structure would also necessarily  form a frame  that defines boundaries of a space/  form of a void as suggested by common visuals of the Buddha meditating below the Boddhi Tree where the tree is essentially a frame. The void space  would also inform  the absence of the existing Stupa  which would be removed eventually.

First Floor Plan
First Floor Plan

Strategy 1 : V -shaped Planning

Taking  on  a “V” shaped plan  that back against the highway, the design of the new building would frame  a  large front courtyard   space that could hold major religious  communal festivities. The branching off of either wing of the  V shaped plan  would accommodate the various program as required on various levels. Systematically, the  programmatic requirements  would be  arranged and distributed  in various levels accordance to the notion that  traces the growth of a Buddhist based on the following;1. Discovery 2. Learning 3. Meditation4. Sermon/  Discourse

© MingFu Weng
© MingFu Weng

Strategy 2  : Fragmentation and Displacement of Volumes

To emphasize  the hierarchy associated with the above , either wing of the new  block would  comprise staggered  arrangement of displaced and sometimes cantilevered boxes  that is supported by skewed buttress like columns. Accentuating this volumetric displacement is a play of solidness and  transparency  applied on the envelope of the volumes. For example, the meditation hall at the 4 th floor is loft  space  enclosed by  openable glass panels that  allows  maximize  natural light and  view  out to the green  terraces beyond. Sky gardens , long planters  are also integrated into envelope design of the building to allow “break up “  the building  and allow for much greenery. This gives the illusion of an urban “tree” building, one that would offer a visual relief to the residents nearby.


Strategy 3 : Fenestration

Abstraction of  light  filtering through the gaps between the leaves of the Boddhi tree  are necessarily mapped onto the facade to create an organic random pattern  of triangular windows.  While seemingly random, the position and size of windows  are actually tabulated in relation to the degree for natural lighting as required to by the interior space. The constant changing and  dramatic of play of light and  shadow through these windows  can be best experienced in the Prayer Halls , reminding oneself that change and impermanence of life is the only constant. 

© MingFu Weng
© MingFu Weng
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Wat Ananda Metyarama Thai Buddhist Temple / Czarl Architects" 15 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments