the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Clinic
  4. Portugal
  5. espaço a3
  6. 2009
  7. Clinica Jardim / espaço a3

Clinica Jardim / espaço a3

  • 00:00 - 1 April, 2010
Clinica Jardim / espaço a3
Clinica Jardim / espaço a3, © Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG © Fernando Guerra |  FG+SG + 21

  • Architects

  • Location

    Lisbon, Portugal
  • Principal In Charge

    Carlos Pinto Velosa
  • Collaborators

    Isabel Guerreiro, Fernando Pires, Pedro Gomes (Design)
  • Engineering

    Luis Teixeira, Eng.
  • Client

    Prof. Dr. Luís Jardim e Prof. Dr. Paula Marques
  • Area

    470.0 m2
  • Project Year

    2009
  • Photographs

Text description provided by the architects. In Lisbon, in a mirrored post-modern building, a new space takes place, a dental medicare office with a minimal design where every detail is taking care by espaço a3.

When we first visit the space we found an old building flight where offices use to work. The building with a glass skin is full of natural light however functionality imposes lot of partitions in the space.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The client, from dental medicare services, was looking for a renovated space that will reflect the image for their work. This way our first approach started with looking to all necessities and special program to follow.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Our main goal was to bring natural light to all the spaces, and we made it possible. The different paths started to draw the partitions and transform the whole flight space until the elevator area since our intervention was extended to the building flight common space. Here the reception takes place and the clinic image is presented with a touch of color, allowing a reference to the cooperative image of their medical services, also developed by espaço a3.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The corridors embrace the tecnichal and private spaces to the center of the space. Those paths are characterized by large glass plans from floor to ceiling. This way applied they create a dynamic together with hidden LED's at the same glass “walls” and create an organic space.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Being the natural light the goal of this project, the color is almost neutral transforming the variety of textures our main source to characterize the space and duplicate the natural light, using glass, mirrors and gloss finishes. These materials helped to reflect light and transform the space.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Ceilings also where part of our texture work and we explored the textured acoustic dropped ceilings at the corridors, also the offices ceilings with a translucent false ceiling. In opposite to these tecnichal space where the artificial illumination is hidden the waiting area is transformed and characterized with the plasticity of Herzog and DeMeurom light fixtures, giving a strong personality to this area.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The whole floor is elevated to carry all the technical wiring required. The textures where also explored once again using PVC carpet at the waiting and corridor areas and regular vinyl at the offices, since those materials give comfort and are proper for clean and maintenance.

© Fernando Guerra |  FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The furniture was defined with the client in order to find the proper function and also bring a strong design quality to the space. This selection brings to the space a strong personality never giving away the comfort of patients and staff. The option of having different waiting areas with different ambient and sits it's a prove of that desire. There are also some elements with espaço a3 signature as furniture, wall and door signs and handles as well.

The image of this medical office looks for a modern, simple and sophisticated look, being very dynamic and with a strong personality.

floor plan
floor plan

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
espaço a3
Office
Cite: "Clinica Jardim / espaço a3" 01 Apr 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/54663/clinica-jardim-espaco-a3/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments