the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. BLOCO Arquitetos
  6. 2014
  7. Torreão House / BLOCO Arquitetos

Torreão House / BLOCO Arquitetos

  • 01:00 - 16 September, 2014
Torreão House / BLOCO Arquitetos
Torreão House / BLOCO Arquitetos, © Haruo Mikami
© Haruo Mikami

© Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami © Haruo Mikami + 43

  • Architects

  • Location

    Brasilia, Brazil
  • Authors

    Matheus Seco, Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho
  • Area

    400.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

        • Collaborators

          Tatiana Lopes, Guilherme Mahana, Victor Machado, Bruno Pessoa, Rodrigo Scheel
        • Structural Engineer

          André Torres
        • Electrical and Plumbing Projects

          Victor Silvério
        • Contractor

          Moura Figueiredo
        • Physical Model

          AEscala
        • More Specs Less Specs

        Text description provided by the architects. The house is located in a residential area in Brasília, far away from the urban center and occupied by small gated communities. This part of the city still presents some characteristics of the original countryside that has originated it, with wide open spaces and native vegetation.

        Site Plan
        Site Plan

        Diagram 2 Floor Plan Section A South Elevation + 43

        The young couple´s desire to have a house that would integrate itself with the surrounding landscape was the starting point of the project. Our objective was to use the architecture to highlight the landscape, not the other way around. An existing natural preservation area in the south and west sides of the plot and its strong descending slope towards the backside have both directed our response.

        © Haruo Mikami
        © Haruo Mikami

        A big existing artificial landfill located three meters below the street level was extended using the soil that was digged out for the construction of the house. We used the resulting space to place all the internal areas in only one level. That decision has allowed the house to remain partially hidden below the street level, providing an unblocked view to the landscape.

        We have used a composition of predominantly horizontal plans oriented east-west, dividing the north and south portions of the plot. The east and west façades and windowless, while the north and south façades are mostly transparent. The circulation, ramps and service areas face the north façade, which is more exposed to the street.

        © Haruo Mikami
        © Haruo Mikami

        The bedrooms and kitchen are open to the south portion of the plot, facing the natural preservation area. All areas are connected in the backyard throung a continuous wooden floor. The living room in the central area of the house, the only room that opens to both north and south. It is accessed by ramps that cross the front garden. A longitudinal axis orient the internal circulation, crossing all the rooms.

        © Haruo Mikami
        © Haruo Mikami

        The roof garden works as an extension of the backyard, an observation platform open to all sides. It provides thermal insulation during the whole year and reinforces the visual continuity between the street, the house and the native vegetation. Its surface is punctuated by translucid cubes suspended from the floor. They are structures of steel and glass designed to allow natural light and ventilation to the bathrooms below. During nightime they work as lanterns, taking the light from inside the house to the exteriors of the terrace.

        View the complete gallery

        About this office
        BLOCO Arquitetos
        Office
        Cite: "Torreão House / BLOCO Arquitetos" 16 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/545476/torreao-house-bloco-arquitetos/> ISSN 0719-8884

        You've started following your first account!

        Did you know?

        You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.