We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Great Ape House / Hascher Jehle Architektur

Great Ape House / Hascher Jehle Architektur

Integretation of the grounds into the Rosensteinpark. Image © Hugo Jehle© Hugo Jehle© Svenja BockhopThe Gorilla and the Bonobo enclosure are situated in opposite to another. Image © Svenja Bockhop+ 21

© Hugo Jehle
© Hugo Jehle

Text description provided by the architects. The park-like character of the 'Wilhelma'-Zoo remains and will be continuing consequently. The conception of the scenery is being determined by two superior themes: the 'crest' and the 'forest'.

Integretation of the grounds into the Rosensteinpark. Image © Hugo Jehle
Integretation of the grounds into the Rosensteinpark. Image © Hugo Jehle

The 'crest': the area of the competition will be divided into two different areas; this fault also illustrates the partititions of the corral. Furthermore, the crest has been adjusted accordingly into the countryside. Thus, it can rather be percepted as part of the scenery than a house in its proper sense. Building and green have been attached together – the building becomes the topography of the park. This conception of a constructed countryside vitalizes the Wilhelma as a part of the Rosensteinpark.

The Gorilla and the Bonobo enclosure are situated in opposite to another. Image © Svenja Bockhop
The Gorilla and the Bonobo enclosure are situated in opposite to another. Image © Svenja Bockhop

The 'forest': has been the basic idea of the steel structure roofing of the outer corral to create an artificial forest that apart from its static function serves as monkey bars for the Bonobos and thus, leads the visitor to believe that in front of him is a forest. Additional climbing possibilities for the Bonobos, which give the impression of hanging liana's, have been provided by ropes that correlate with the steel net construction.

© Svenja Bockhop
© Svenja Bockhop

The stock of trees of the southerly area of competition has been preserved. At the same time it serves as shelter from the sun. Only few areas have to be shadowed by membrane stuff. Furthermore, they function as rain shelter.

Natural aircondition as well as sufficient capacities care for comfortable temperatures without any furhter technics
Natural aircondition as well as sufficient capacities care for comfortable temperatures without any furhter technics
  • Design Team:Johannes Raible, Moritz Müller-Werther
  • Project Head:Ralf Mittmann, Jens Riepen, Johannes Raible
  • Assitance:John Barnbrook, Peter Edlinger, Jenny Katholy, Maxi milian Portzelt, Nadine Sawade
  • Interns:Aloysia Forestier, Katharina Lengfeld, Laura Westen- felder, Nele Adelheim, Marcia Singer, Sebastian Kittel berger, Kristina Bitter, Nefeli Konstantopoulou, Jonas Wenzke, Holger Witte
  • Client:Land Baden-Württemberg
  • Communications Design:Ranger Design
  • E Cable Construction:Ingenieurbüro J. Döhler
  • City:Stuttgart
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Stuttgart, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Great Ape House / Hascher Jehle Architektur" 15 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/544331/great-ape-house-hascher-jehle-architektur> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.