All
Projects
Products
Events
Competitions

Broombank / SOUP Architects

Broombank / SOUP Architects

© Andy Matthews © Andy Matthews © Andy Matthews © Andy Matthews + 27

Aldeburgh, United Kingdom
  • Structural Engineer: BTA Structural Design
  • Quantity Surveyor: Baillie Knowles Partnership
  • Landscape Design: Christine Hatt
  • Building Contractor: Robert Norman Construction
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. Built on the edge of the River Alde in Suffolk, Broombank is a new build house designed by SOUP Architects on a designated site of ‘Outstanding Natural Beauty’.

© Andy Matthews
© Andy Matthews

The building is set into the banks of the sloped site and accessed via a single-track lane that arrives into a sunken entrance courtyard, offering glimpses of the views beyond. The oak lined entrance space set behind the ground floor pale grey brick façade, is continued through the house to the informal, angular living areas that open out into the expansive marshland landscape to the south.

© Andy Matthews
© Andy Matthews

Large, sliding glass doors allow the surrounding landscape to be ever present throughout the house and carefully positioned rooflights allow day/sunlight to fill the spaces throughout the day. The use of naturally finished oak panels, power floated white concrete floors internally is complimented by the continuation of the handmade Petersen bricks from outside and the injection of small amounts of vibrant colour to the kitchen and bathrooms give the project a strong material richness.

First Floor Plan
First Floor Plan

The thermal mass of the concrete floors, masonry walls built into the earth bank and highly insulated sedum roofs help to maintain an excellent ambient internal temperature. An integrated MVHR heat recovery system ensures the demand for internal space heating is kept to a minimum and solar water panels on the roof supplement the demand for hot water all year around.

© Andy Matthews
© Andy Matthews

The brief from our client was to create a relaxed contemporary house within a reconsidered, ‘natural’ landscape that blurred the site boundaries to its neighbours and adjoining marshland. The undulating wild turf lawn creates a softened edge to the house into which the black lined pool extends. 

© Andy Matthews
© Andy Matthews

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Broombank / SOUP Architects" 08 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/543649/broombank-soup-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.