the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. Dieter De Vos Architecten
  6. 2013
  7. Villa Moerkensheide / Dieter De Vos Architecten

Villa Moerkensheide / Dieter De Vos Architecten

  • 01:00 - 2 September, 2014
Villa Moerkensheide / Dieter De Vos Architecten
Villa Moerkensheide / Dieter De Vos Architecten, © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin + 19

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Text description provided by the architects. The house is centrally positioned on the building plot at the edge of a residential neighbourhood and opposite a small forest. An explicit orientation to the sun shapes the tripartite composition of the house. Three gardens formally complement the composition, each garden intended for a specific time of day: morning, afternoon, evening. 

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

A symmetric spatial configuration of three cubes around an equilateral triangle, together with an asymmetric articulation at the carport, defines the building geometry. The volume is developed architectonically through a concrete and blockwork loadbearing structure, brickwork of hand-selected peat-fired bricks in Flemish bond and hardwood carpentry with prominent arched windows on the ground floor and rectangular windows on the upper floor. 

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The living area with open floor plan clearly shows the building geometry. The three large arched windows on the ground floor bring daylight generously into the space and at the same time create a close relationship between the interior and the three gardens. The three blind end walls within the open space contain integrated cabinets that allow the eating area, seating area and work area to find their appropriate place. Warm, natural materials and colours enliven the living area: wooden wall paneling throughout the space, a light-pink-and-sand-coloured terrazzo floor with an integrated kitchen worktop. 

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

A self-supporting spiral staircase leads to the upper floor. Three freestanding cabinets separate three rooms from the hallway. These cabinets contain storage space as well as technical equipment and sanitary cells. The rooms can be closed off from the hallway through invisibly detailed doors in the cabinets. On the upper floor, daylight is provided through perforations situated only on the end walls and in the flat roof. The uninterrupted perimeter wall is executed in ivory painted blockwork in contrast to the smooth lacquered cabinets. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

View the complete gallery

About this office
Cite: "Villa Moerkensheide / Dieter De Vos Architecten" 02 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/542815/villa-moerkensheide-dieter-de-vos-architecten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.