We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Policemen House / Coll-Barreu Arquitectos

Policemen House / Coll-Barreu Arquitectos

Policemen House / Coll-Barreu Arquitectos - Image 2 of 28Policemen House / Coll-Barreu Arquitectos - FacadePolicemen House / Coll-Barreu Arquitectos - Facade, Beam, WindowsPolicemen House / Coll-Barreu Arquitectos - Windows, Facade+ 28

  • Architects In Charge : Juan Coll-Barreu, Daniel Gutiérrez Zarza
  • Collaborators : César Peña del Rey, Emilio Pardo, Katja Leszczynska, Fernando de la Maza, Andrés Tabera
  • Quantity Surveyor : Juan Ángel Aketxe
  • Models : Luis Montiel
  • Budget : 16.215.310,26 €
  • City : Bilbao
  • Country : Spain
More SpecsLess Specs
Policemen House / Coll-Barreu Arquitectos - Windows
© Aleix Bagué

Text description provided by the architects. The building accommodates the central Public Safety services for a one million people urban area.

Policemen House / Coll-Barreu Arquitectos - Image 22 of 28
Ground Floor Plan

The ground on which the building sits was unstable. It was uncertain. It is the result of having quickly filled an open mine, with pits up to 50 m deep, which formed a cavernous place in its physical reality and its memory.

Policemen House / Coll-Barreu Arquitectos - Facade
© Juan Rodríguez

Upstream, other mine sites have been transformed, also visible from the site, which confirm the history of this exchange between matter and soil, the life of the city and that of men, the densification of the territory and the air. Policemen House’s concatenated planes are perceived from distant areas and set up a close relationship with the steep topography of the slope.

Policemen House / Coll-Barreu Arquitectos - Facade, Beam
© Juan Rodríguez

Above this vacillating place, buildings do not have any mass. Folded aluminum sheets acquire enough inertia to be supported in the air. The present construction is a system of layers. It is paper. We do not understand that the current architecture tries to simulate a massive construction, because the massive construction no longer exists. In this building corresponds, at the same time, to the mobile ether condition of the land.

Policemen House / Coll-Barreu Arquitectos - Facade, Handrail, Windows
© Juan Rodríguez

It is appropriate that the policemen house has been made of paper, it is part of our democratic contract: the police are a piece of paper. Our buildings are paper, as they are our security, our convictions, our society: uncertain, temporary, fleeting.

Policemen House / Coll-Barreu Arquitectos - Stairs, Handrail
Courtesy of COLL-BARREU ARQUITECTOS

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Miribilla, 48003 Bilbao, Biscay, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Policemen House / Coll-Barreu Arquitectos" 08 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/542293/policemen-house-coll-barreu-arquitectos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.