the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Carlos Castanheira
  6. 2004
  7. Casa Avenal / Carlos Castanheira

Casa Avenal / Carlos Castanheira

  • 01:00 - 1 September, 2014
Casa Avenal / Carlos Castanheira
Casa Avenal / Carlos Castanheira, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 34

  • Architects

  • Location

    Avenal, Portugal
  • Architect in Charge

    Carlos Castanheira & Clara Bastai, Arqtos Lda
  • Design Team

    Hellen van het hart, Sofia Reis, Duarte Rodrigues, Demis Lopes, Luís Calheiros
  • Project Year

    2004
  • Photographs

  • Specialities

    Armandina Rodrigues, Engª Civil
  • Contractor

    Administração Directa “A Construtora do Loureiro”, Lda. (Empreiteiro Geral)
  • Client

    Manuela e Manuel Coelho
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Having previously started work on a different project in a smaller location, I abandoned my first idea for these clients, so as to initiate this project in a larger plot of land, thereby delivering the possibility of building a single storey house.

Although the programme remained the same, the setting created the physical and spatial possibility of increasing the respective areas of the intended spaces and trying out a different type of construction - wooden construction.

Site Plan
Site Plan

The dense covering of eucalyptus trees was completely removed from the plot of land, thus revealing the gentle elevation of the land and its views to the southeast.

The programme originated a dwelling with a large covered area, which might otherwise have been difficult to control in a single storey.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In order to reduce the physical and perceptual differences inherent to the single storey solution, I decided to organise the house in a regular arc, wherein all walls would ran parallel with one another - the longitudinal walls and the transversal walls that converged in the centre of the longitudinal walls.

Access to the house is achieved from the back, to the north - where the covered car-parking area and technical areas are also located.

Floor Plan
Floor Plan

Nestled against the terrain, the single housing volume is actually constituted by various volumes unified by the roof covering.

The volume to the east contains three bedrooms and the respective bathroom and toilet facilities.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The social spaces are located in the centre, in a direct relationship with the garage and access area, specifically including the entrance hall, office, kitchen, lounge and dining room.

The volume to the west - the first part of the building we see upon arriving - contains the indoor swimming pool, changing room and a family party room.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The Riga-wood structure is perched upon a concrete slab flooring and several peripheral masonry walls.

The interior walls are made of plasterboard. The wood-lined ceilings include an exposed wooden structure, complemented by wooden window and door frames. The floor paving is constituted entirely of slate.

Sketch
Sketch

The exterior is constituted by slate walls, and the ashlar masonry work and wall-corners are reinforced with granite. The front of the building, looking South, is constituted entirely of wood and glass. Solar protection is ensured by means of roof covering balances supported on wooden pillars.  

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The roof covering is almost completely flat and waterproofed by means of copper plating.

View the complete gallery

About this office
Carlos Castanheira
Office
Cite: "Casa Avenal / Carlos Castanheira" 01 Sep 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/542000/casa-avenal-carlos-castanheira/> ISSN 0719-8884