the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. China
  5. Atelier Liu Yuyang Architects
  6. 2009
  7. Shanghai MOCA / Atelier Liu Yuyang Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Shanghai MOCA / Atelier Liu Yuyang Architects

  • 01:00 - 26 August, 2014
Shanghai MOCA / Atelier Liu Yuyang Architects
Shanghai MOCA / Atelier Liu Yuyang Architects, © Jeremy San
© Jeremy San

© Jeremy San © Jeremy San © Jeremy San © Jeremy San + 30

  • Architects

  • Location

    People's Park, 231 Nanjing West Road, People's Square, Huangpu, China, 200000
  • Design Team

    Liu Yuyang, Keith Yee, Tynnon Chow, Larry Tsoi
  • Area

    3900.0 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

  • Structural

    Ronan Collins
  • Electrical & Mechanical

    Perry Lee
  • Client

    Samuel Kung Foundation, Shanghai MOCA
  • Site Area

    1800 sq.m 
  • More Specs Less Specs
© Jeremy San
© Jeremy San

Text description provided by the architects. The story of the Shanghai Moca is about how the architectural “Cinderella”—an abandoned flower pavilion—was transformed into a “Princess” of contemporary art. The role of the architect in this case was more akin to that of a “make-up artist”.

© Jeremy San
© Jeremy San

The design of the Shanghai MOCA was so not much about establishing a new manifesto, but instead to exploit the notion of duality, mediating between an existing form and new intentions. The original structure was an un-utilized but structurally in-tack glass and concrete building. A series of geometric glass volumes were introduced to replace the main entrance and to extend part of the third floor, dissolving the predictable form of the original glass pavilion. The diagonally-laid “Mongolian Black” stone cladding over the existing concrete building gives a much subdued yet differentiated expression, highlighted by the deep-recessed stainless steel window frames that are intentionally mis-aligned. The resulting work could neither be defined as a new building, nor a mere addition.

Section
Section

The new program mediates between the requirements for art exhibition—the need for a generic white box, and the desire for an appropriate architectural expression—one which celebrates the intrinsic quality of architecture, be it tectonic, spatial, structural, or material. The design of the ramp is one such example. Thanks to an elegantly resolved structural model, the ramp connects the two principal exhibition floors at a maximum span with a minimum usage of steel (just under 3 tons), producing a sweeping curvature that “dances” through the existing reinforced concrete columns in different tangential relationships, and allows for a circumscribed and ascending viewing of large-scale installations placed in the center of the main exhibition space.

© Jeremy San
© Jeremy San

The new museum mediates between landscape and city. Because of its unique location within the People’s Park, visitors are required to meander through the ‘garden of the proletariats’ before arriving at the institution that is paradoxically more akin to the consumerist nature of the city outside. The largely unobstructed glazing of the glass pavilion and the roof deck of the third floor bring together a view of the park with the images of the city. Here the former function of the building as a flower pavilion is somewhat re-incarnated; instead of housing the flowers, the new building affords the visitors a view of the Park’s lush vegetation from its galleries, café, and sun deck.

Axonometric
Axonometric

The building mediates between metaphor and reality. A gem, a stealth bomber, a collage of deconstruction meets minimalism; these are some of the possible metaphoric descriptions of the project. However, it is far more intriguing to adopt the views of a reality that is emerging through the building itself. There is in fact a multiple reality, with apertures to the art exhibited, the city being constructed, and the garden to be sought refuge in. When the building finally becomes a part of the city, how the art affects one’s life is no longer limited to the physical “exhibition” space. Rather, it’s how the museum as an institution lays the ground for a new culture of the city. What the building can provide, besides a shelter for rain and sun, is the possibility of the events and the creation of a genuine culture.

© Jeremy San
© Jeremy San

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Atelier Liu Yuyang Architects
Office
Cite: "Shanghai MOCA / Atelier Liu Yuyang Architects" 26 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/540001/shanghai-moca-atelier-liu-yuyang-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Jeremy San

上海当代艺术博物馆 / 刘宇扬建筑事务所