The Subiaco Oval Courtyard / Luigi Rosselli

The Subiaco Oval Courtyard / Luigi Rosselli

© Edward Birch © Edward Birch © Edward Birch © Edward Birch + 26

Subiaco, Australia
  • Project Architects:Kristina Sahlestrom, David Mitchell
  • Builder:Tony Hollingsworth of Omega Homes, Perth
  • Structural Engineer:PG Airey & Associates Pty Ltd T/A Airey Taylor Consulting
  • Heritage Consultants:SIA Architects Pty Ltd
  • Landscape Architect:William Dangar
  • City:Subiaco
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs
© Edward Birch
© Edward Birch

Text description provided by the architects. Viewed from the street this unassuming family home hides a secret; a cluster of interconnected pavilions with an oval courtyard garden at their centre.

Floor Plan
Floor Plan

The publicly visible faces of the pavilions, aligned with the square geometry of the level block of land, are respectfully attuned to homogeneous character of the early 1900s federation era Subiaco streetscape - one of the best preserved suburbs in Perth - in the small scale of their pitched rooves, the updated interpretation of the traditional veranda that surrounds them, and the criss-cross pattern formed in the brickwork reclaimed from the dilapidated buildings that previously occupied the plot. This commitment to ensuring the new building’s façade is sympathetic with its period surroundings has led to it being enthusiastically adopted by the neighbourhood, yet stepping through the front entrance reveals this home to be anything but square.

© Edward Birch
© Edward Birch

The elliptical courtyard, which runs diagonally through heart of the house from the front door to the back gate, is the focal point of the home in terms of both design and use. The courtyard divides the bedrooms from the living space with the entrance hall in the centre. From the entry one can view the whole courtyard with the living and bedroom wings flanking it, it is a very intimate and private space, minimally landscaped with a lawn, enhanced by a couple of mature growth trees existing on the block.

© Edward Birch
© Edward Birch

Externally the oval is bordered by another veranda with its Jarrah timber deck set at seat height, which provides the family with a theatrical open space to play and entertain that is visible and easily accessible from wherever they are in the house. It also showcases some of the more contemporary elements of the building in details such as the Luigi Rosselli Architects designed profiled aluminium wall cladding to the veranda and vertical sun shade louvres. Internally the courtyard lends its form to the surrounding buildings in the curves of the connecting corridors and partition glass panelling.

© Edward Birch
© Edward Birch

The interiors of the house reflect the constructive tension in its timeless aspects such as the pitched roof forms, enhanced with exposed timber trusses and painted tongue and groove lining boards, small paned windows and traditional French doors, with the more modern materials such as the polished concrete and black steel fire surrounds, contemporary joinery finishes and Scandinavian furniture.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Subiaco Oval Courtyard / Luigi Rosselli" 21 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/539843/the-subiaco-oval-courtyard-luigi-rosselli> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.