the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. y+M design office
  6. 2014
  7. Rain Shelter House / y+M

Rain Shelter House / y+M

  • 01:00 - 28 August, 2014
Rain Shelter House / y+M
Rain Shelter House / y+M, © Yohei Sasakura / Sasa no kurasya
© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya

© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya © Yohei Sasakura / Sasa no kurasya © Yohei Sasakura / Sasa no kurasya © Yohei Sasakura / Sasa no kurasya + 23

© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya
© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya

Text description provided by the architects. Location of the house is Yonago-city Sanin area at the foot of Mt. Daisen which has national park.

Floor Plan
Floor Plan

This area has much rain throughout the year. In winter it blows a chill northwest wind and it snows a lot. The site is on a hill. So the scenery is wonderful but it gets the strong afternoon sunlight.

Rain Shelter House / y+M, © Yohei Sasakura / Sasa no kurasya
© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya

We planned the house there where client family (married couple, their two children and wife’s mother who newly live together) lives.

© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya
© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya

We planned the house as divided/parted one. That architecture makes some benefits for the client such as keeping adequate privacy among the family. And client can sleep without any concern for disturbing noise of the other family members after his/her night shift work.

Diagram
Diagram

We designed the gabled folded-plate big roof which reaches ground at its one side on each “divided house.” The roof keeps off rain throughout the year, chill northwest wind and snow in winter and strong afternoon sunlight in summer. And the roof can keep the client’s privacy from neighbor houses.

© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya
© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya

In addition, natural sunlight comes in through the gap between the roof and “divided houses.” So that inside the house is bright enough in daytime without lightings.

© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya
© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya

The big roof bulges for south side and west side. So that it blocks out direct daylight in summer and get a ventilation and comfortable housing space.

© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya
© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya

In the living room maximum height of the roof is 7.5 meters. The roof has an opening and a fan which has thermal sensor. They work for heat rejection and gives comfortable housing environment.

Floor Plan
Floor Plan

In winter the roof can bring in direct daylight due to low solar altitude and accumulate the heat into mortar floor. Floor heating system is only used at night time as an auxiliary use. In sort, we provide the comfortable housing space with less and less electrical facilities.

© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya
© Yohei Sasakura / Sasa no kurasya

We designed that the roof wrap around the “divided houses.” It gives that the client family feels their own bond. And the people come and go between each “divided house” which is private space and the living room like outside which is opened share space for the family.

We hope that the house helps client family’s warm and fulfill life to live together under the big roof.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Rain Shelter House / y+M" 28 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/539365/rain-shelter-house-y-m/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.