the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. The Netherlands
  5. Bedaux de Brouwer Architecten
  6. 2013
  7. Bedaux-Nagengast Residence / Bedaux de Brouwer Architects

Bedaux-Nagengast Residence / Bedaux de Brouwer Architects

  • 01:00 - 26 August, 2014
Bedaux-Nagengast Residence / Bedaux de Brouwer Architects
Bedaux-Nagengast  Residence / Bedaux de Brouwer Architects, © Filip Dujardin
© Filip Dujardin

© Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin © Filip Dujardin + 22

Text description provided by the architects. Thomas Bedaux of Bedaux de Brouwer Architecten designed this single family residence for his family on the edge of a residential area in Tilburg, the Netherlands.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

Recent changes in the zoning plan yielded a previously non existing lot that is situated at the intersection of three distinctly different worlds. These worlds, an existing block of row houses from the 1950’s, farm land with roaming sheep and an active cemetery, provided unique opportunities that informed the design.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The resulting building is a simple volume that forges particular views towards these worlds by rotating the orientation of the spaces inside. Vertically, the design intensifies the association of the spaces by shifting their relative height. A centrally located staircase adapts to these level differences and lets light in through a high window atop, all the way down to the entry hall.

First Floor Plan
First Floor Plan

On the ground floor the entry hall opens up to a dining room and kitchen with adjoining living room, one step down, connected to the garden by large windows and sliding glass doors. An additional kid’s playroom is attached to the dining room.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

The first floor contains an art studio that looks out over the street and emphasizes a strong, axial relationship by its large window framing. Higher levels hold the kids bedrooms, bathrooms, laundry room and a master bedroom.

© Filip Dujardin
© Filip Dujardin

By deliberately varying the size and depth of the window openings, a play on scale is created, making it hard to sense the actual size of the residence. The window of the kid’s playroom is a mere 1,5 meters high from street level.

Section
Section

Important public buildings in the area, such as a school and church informed the character and color of the main material of this house; a lightly mottled ochre brick by Danish Brick company Petersen. The door handles, the letterbox, the house number and the entrance canopy are all designed to continue and expand the firm's own legacy detailing. The narrow window of the lavatory is also a reference detail, to be found in almost every project of the firm.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Bedaux-Nagengast Residence / Bedaux de Brouwer Architects" 26 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/538631/bedaux-nagengast-residence-bedaux-de-brouwer-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.