the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. [tp3] architekten
  6. 2013
  7. Residential building AATN / tp3 architekten

Residential building AATN / tp3 architekten

  • 01:00 - 11 August, 2014
Residential building AATN / tp3 architekten
Residential building AATN / tp3 architekten, © Mark Sengstbratl
© Mark Sengstbratl

© Mark Sengstbratl © Mark Sengstbratl © Mark Sengstbratl © Mark Sengstbratl + 11

Residential building AATN / tp3 architekten, © Mark Sengstbratl
© Mark Sengstbratl

Text description provided by the architects. The existing property and residence of postwar years was already rebuilt in the 90ies of the last century. Now it has been extended to an ensemble by an additional building. The open courtyard was completed and the existing garage partially built on. Special attention was paid to the completion of the structure and the employment of corresponding materials.

© Mark Sengstbratl
© Mark Sengstbratl

A particular challenge for the design was the narrow site and the aim not to affect the view of neighboring housing units. The various sights and the path of the sun had a big influence on the concept of the design. The classic way to organize space (living downstairs, sleeping upstairs) was turned upside down. The living takes place on the top floor in order to allow grand views and bright rooms. A morning and evening terrace crown the house. While the eastern terrace grants views towards the town Haag and the central space of Wels/Linz the western terrace enables views towards the forest of Hausruck. The entrance and the bedrooms are located on the medium floor. The ground floor which is on the same level as the garden accommodates a home office and a guest room.

Floor Plan
Floor Plan

The medium and the top floor are placed on a solid base which has been extended through a supporting wall towards the south where it completes the courtyard. The top floors which are covered by gray Eternit integrate the garage into the new ensemble. The house was built through hybrid construction (concrete, brick, wood).

© Mark Sengstbratl
© Mark Sengstbratl

View the complete gallery

About this office
Cite: "Residential building AATN / tp3 architekten" 11 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/536030/residential-building-aatn-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.