Giovannetti Community Shelter / ASK Studio

Giovannetti Community Shelter / ASK Studio

© Cameron Campbell© Cameron Campbell© Cameron Campbell© Cameron Campbell+ 11

  • Contractor:Rochon Corporation
  • Structural Engineer:KJWW Engineering Consulting
  • Landscape Architect/Civil Engineer:Snyder & Associates
More SpecsLess Specs
© Cameron Campbell
© Cameron Campbell

Text description provided by the architects. The project began with the title of park shelter, the budget of a park shelter and the program of a community center. (The proposed budget was half of what the program required) The building is now a community shelter. The design has responded to complexities of terminology as fascinating way to create architecture.

Site Plan
Site Plan

The project's first design meeting was budget-focused and architecture-blind. We discussed the need for a structure to cost less than typical residential construction, but be built to withstand the rigors of a public building and have useful life of a century. During a subsequent neighborhood meeting where we tried to temper the public expectations, a citizen asked if we had considered making the shelter into a FEMA safe room. He explained that the costs related to building a safe room could be paid for by a Federal Grant administered by FEMA and the building's basic program would remain unchanged...win/win?

© Cameron Campbell
© Cameron Campbell

The client saw dollar signs, the public saw new park restrooms and the design team saw newsreel footage of people crawling out of bunkers...

© Cameron Campbell
© Cameron Campbell

The one thing we had been sure of was a transparent building sitting on the knoll of the park, connecting all of the park's elements at the locus called "shelter". Now that "shelter" meant protection from the elements, including organic missiles traveling 250 mph, we found that terminology continued to challenge us.

© Cameron Campbell
© Cameron Campbell

The building structure is rigid in rhythm but diffuse in purpose. It is a container diffused at the edges feature a glass facade subterfuge.

© Cameron Campbell
© Cameron Campbell

The architectural solution remains a transparent building sitting on the knoll of the park, connecting all of the park's elements at the locus called "shelter". It can also protect 600 people from harm.

Section 2
Section 2

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Walker-Johnston Park, 9000 Douglas Avenue, Urbandale, IA 50322, USA

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Giovannetti Community Shelter / ASK Studio" 13 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/535921/giovannetti-community-shelter-ask-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.