Wohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK

Wohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK

Wohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK - Facade, Windows, BalconyWohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK - LightingWohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK - Windows, Facade, Handrail, BalconyWohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK - Image 5 of 13Wohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK - More Images+ 8

  • Developer : Schwarzatal gemeinnützige Wohnungs- und Siedlungsanlagen GmbH
  • Open Space Planning : D/D Landschaftsplanung
  • Component “Wohnen Mit Uns” : einszueins architekten
  • Statics : RWT PLUS ZT GmbH and Woschitz Engineering ZT GmbH
  • Technical Building System : RWT PLUS ZT GmbH and Woschitz Engineering ZT GmbH
  • Building Physics : RWT PLUS ZT GmbH and Woschitz Engineering ZT GmbH
  • City : Vienna
  • Country : Austria
More SpecsLess Specs
Wohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK - Windows, Facade
© Hertha Hurnaus

Text description provided by the architects. The site of the former train station Nordbahnhof in the second district is currently considered one of the largest inner-city development areas in Vienna.

Wohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK - Image 5 of 13
Courtesy of SUPERBLOCK

During a housing developer competition in 2010 the project “Wohnen mit alles!” came to live. It originated from the cooperation between a developer, two architect’s offices and a residential community. The building “Wohnen mit scharf!” by SUPERBLOCK is an exemplary project that alongside with aesthetic and architectural quality focuses on individual and intergenerational functionality.

Wohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK - Facade, Windows, Balcony
Courtesy of SUPERBLOCK

The two eight-storey buildings are placed along the borders of the corner site, contributing to the clear spatial definition from the adjacent street and city space. The spacious outdoor area within the complex will be designed communally and serve as a contact zone for the residents of both buildings.

Wohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK - Lighting
© Hertha Hurnaus

The vertically layered residential floors are virtually soaring above each other. Such kind of structure enables broad public use of the ground floor area, which is additionally highlighted through bright colour, thus underlining the urban character of the quarter, featuring a recreation area for young people and a café amongst others.

Wohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK - Image 12 of 13
Section

51 super-subsidized apartments are designed to accommodate a highly wide-ranging spectrum of population. The affordable conditions of the super-funding make it possible to address different income brackets. The low share of own funds will be particularly favourable for young people and immigrants.

Wohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK - Shelving, Chair
Courtesy of SUPERBLOCK

The apartments (single-storey units and maisonette apartments) are situated along the naturally lit open staircase. The sculpted design of the balconies combined with the bright-coloured openings in the otherwise solid cubature lends the building a high recognition value and allows identifying the residents with their home.

Wohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK - Image 11 of 13
Floor Plan

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ernst-Melchior-Gasse 3, 1020 Vienna, Austria

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wohnen Mit Scharf! / SUPERBLOCK" 05 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/533040/wohnen-mit-alles-housing-superblock> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.