the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Splyce Design
  6. 2013
  7. Russet Residence / Splyce Design

Russet Residence / Splyce Design

  • 01:00 - 4 August, 2014
Russet Residence / Splyce Design
Russet Residence / Splyce Design, © Ivan Hunter
© Ivan Hunter

© Ivan Hunter © Ivan Hunter © Ivan Hunter © Ivan Hunter + 23

© Ivan Hunter
© Ivan Hunter

Text description provided by the architects. This project is located in West Vancouver on a steep site with mature cedar and douglas fir to the west and an ocean view to the south. The house responds to these conditions by nestling itself into the hill while also projecting out over it to maximize views and connectivity to the landscape.

© Ivan Hunter
© Ivan Hunter

Due to its proximity to the rugged and sloping creekside bank to the west, the house was subject to strict environmental and geotechnical conditions, including a required setback from the top of the bank that pushed the building's foundation eastwards. The resultant footprint was awkwardly narrow, so to gain back valuable space, a portion of the main and upper floor is cantilevered back out past the foundation, allowing the native creekside vegetation to grow up, under and around as an uninterrupted, wild, forest floor.

© Ivan Hunter
© Ivan Hunter

This reclamation of space is clearly pronounced in the dining room, where it projects fifteen feet out past the concrete foundation wall. By eliminating window frames and extending the glazing panels on all three sides of the room, past the floor and ceiling planes, the space dissolves into the adjacent forest canopy and provides framed views though to the ocean beyond.

© Ivan Hunter
© Ivan Hunter

Tucked into the hill, the front of the house is deceptively modest in scale, set off by the large mature cedar that anchors the front yard. The topography of the site reveals itself as one descends the exterior stairs adjacent to the forest and follows the exposed concrete wall to the main entry. Continuing through to the interior, the wall rises up seventeen feet to help frame the bright circulation volume, with stairs leading to the upper floor and down to the main living spaces.

© Ivan Hunter
© Ivan Hunter

From this space, one gains an understanding and orientation of the home in relation to the site, its topography, and movement of the sun across the building by way of the wall-to-wall skylight above. Subtle hints of views to the sky, ocean and forest are suggested from this vantage point but it's not until one moves deeper into the house when

© Ivan Hunter
© Ivan Hunter

View the complete gallery

About this office
Splyce Design
Office
Cite: "Russet Residence / Splyce Design" 04 Aug 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/532539/russet-residence-splyce-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Ivan Hunter

隐藏在茂密树林中的住宅 / Splyce Design